prawdopodobieństwo
pola: Na loterii znajdują się 2 losy z wygraną 100 zł, 3 losy z wygraną 50 zł oraz 25 losów pustych.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że kupując trzy losy wygramy co najmniej 100 zł. W
odpowiedziach jest wynik 8/203. Nie mam pojęcia skąd taki wynik... Mógłby mi ktoś wyjaśnić to
zadanie Bardzo proszę o pomoc.
18 sty 17:25
pola: zrobiłam tak:
2 x 100 zł i jeden dowolny los spośród 28 pozostałych = 28
1 x 100 zł i 2 x 50 zł = 2*3 = 6
1 x 100 zł i 2 x 0 zł = 2*(24*25)/2 = 24*25 = 600
1 x 100 zł i 1 x 50 zł i 1 x 0 zł = 2*3*25 = 150
3 x 50 zł = 1
2 x 50 zł i 1 x 0 zł = 3*25 = 75
w sumie: 28+6+600+150+1+75=860
Ω=(28*29*30)/3! = 4060
P(A)=860/4060=43/203
18 sty 17:40
pola: gdzie mam błąd?
18 sty 17:41
pola: proszę o pomoc...
18 sty 18:15
Mila:
Liczę ze zdarzenia przeciwnego.
A' −wylosowano mniej niż 100zł⇔wylosowano 3 puste losy lub (2 puste losy i jeden z wygraną 50
zł).
Może coś zmieniłaś w treści zadania?
18 sty 19:25