prosze o pomoc :D matma hehe
adam3222: Które z tych punktów A=(0,2), B = (32,0) C =(−2,−2), D=(0,0) leżą w wewnątrz koła
(x−1)2 +(y+2)2 ≤ 6?
21 sty 18:15
trq: Podstaw współrzędne każdego z punktów do nierówności i zobacz czy jest prawdziwa.
A=(0,2)
(0−1)2 + (2+2)2 < 6 (< bo ma leżeć wewnątrz koła, a nie wewnątrz lub na okręgu)
1 + 16 ≤ 6
Punkt A nie leży wewnątrz koła
21 sty 18:18
adam3222: Które z tych punktów A=(0,2), B = (3/2,0) C =(−2,−2), D=(0,0) leżą w wewnątrz koła
(x−1)2 +(y+2)2 ≤ 6?
21 sty 18:20
21 sty 18:20