funkcje trygonometryczne udowodnij podana nierownosc
kuba12345: udowodnij, ze dla kazdego kata ostrego α prawdziwa jest podana nierownoosc:
tg2α + ctg2α ≥2
21 sty 17:03
Eve: ctg=U{1}t6g}
wstaw, sprowadź do wspólnego mianownika, pomnóż przez tg2, dostaniesz równanie kwadratowe
21 sty 17:19
21 sty 17:20
5-latek: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Mozesz skorzystac z takiej nierownosci a+ |
| ≥2 tg2x+ |
| ≥2 ctg2= |
| |
| | a | | tg2x | | tg2x | |
21 sty 17:22
21 sty 17:24
Eve: już
21 sty 17:29
pigor: ..., kąt α ostry, to :
tg2α + ctg2α ≥ 2 ⇔ tg
2α + ctg2α −2*1 ≥0 ⇔
⇔g
2α −2tgαctgα + ctg2α ≥0 ⇔
(tgα+ctgα)2 ≥ 0 ... c.n.u.
21 sty 17:30
Eta:
(tgα−ctgα)2≥0
tg2α−2tgα*ctgα+ctg2α≥0 , tgα*ctgα=1
tg2α−2+ctg2α≥0
tg2α+ctg2α≥2
c.n.u
21 sty 20:17
kuba12345: Dzięki
21 sty 21:17