Figury geometryczne nr 5
5-latek:

Uzasadnij ze dlugosc przekatnej wielokata jest mniejsza niz jego obwod . czy jest ona mniejsza
od polowy obwodu ?
Zrobilem taki rysunek
20 sty 20:17
Metis: Z Gdowski/Pluciński ?
20 sty 20:19
5-latek: Nie Metis
Anusiak klasa 1LO i technikum
20 sty 20:21
Metis: A to wydawało mi się, że podobne widziałem w Gdowskim
20 sty 20:22
Metis: I Plucińskim
20 sty 20:22
5-latek: Moze byc tam takie zadanie . ja juz nie pamietam
20 sty 20:23
Eve:
Lł=a+b+c+d+e+f, f− przekątna
Lw=a+b+c+d+e
sprawdź
20 sty 20:23
wmboczek: Jeden z boków trójkąta jest krótszy od sumy 2 pozostałych
20 sty 20:25
5-latek: Witaj

L
w=a+b+c+d+e (to rozumiem bo to jest obwod wielokata
A co to jest L
ł?
20 sty 20:27
Eve: długość łamanej
20 sty 20:29
Eve: obwód wielokata, to z def długość łamanej która ogranicza wielokąt
20 sty 20:30
5-latek: Jedynie co mi przychodzi na mysl to to ze a+b≥f
ale co mi to da
20 sty 20:40
Metis: A z uzyciem wektorów gdyby ruszyć to zadanie?
20 sty 20:46
Eve: f=Lł−Lw
20 sty 20:48
5-latek: Jeszcze nie bylo wektorow
Mi sie wydaje ze brakuje tu jakis wiadomosci z geometrii ktorych on nie podaje w ksiazce
20 sty 20:49
5-latek: Ja sie caly czas zastanawiam na tym zadaniem
Eve z tego co napisalas o 20:48 to wynika to ze Lw=Lł−f
20 sty 21:02
5-latek: NIech to szlag . Najprostsze rzeczy najtrudniej udowodnic
Mowie to do siebie
20 sty 21:05
Eve: Lł=Lw+f spróbuj tak
20 sty 21:06
Saizou :

i tak dalej (ograniczę sie do 8 kąta)
a+b>f
f+c>e
e+d>x
======+
a+b+f+c+e+d>f+e+x
a+b+c+d>x
ja bym tak kombinował
20 sty 21:09
5-latek: Wyjdzie mi ze f=L
ł−L
w (czyli jesli od dlugosci lamamnej odejmniemy dlugosc obwodu to
otrzymamy dlugosc przekatnej . To juz wiemy
Tylko teraz to ze f<L−w (moze ja juz nie mysle i nie zuwazam czegos oczywistego
20 sty 21:14
5-latek: I drugie pytanie . czy jest mniejsza od polowy obwodu ?
20 sty 21:19
5-latek: I tak jest f<L
w (skoro L
ł jest wieksza o f od L
w to znaczy ze f<L
w
Post 21:14 (to efekt wczorajszsego ponad 3 godzinnego siedzenia w kolejce do lekarza

Nadal pozostaje pytanie czy dlugosc przekatnej jest mniejsza od polowy obwodu wielokata
21 sty 10:07
Kacper:
Oczywiście, że tak
21 sty 10:53
5-latek: OK
21 sty 11:11
Eve: L1=a+b+c+f
L2=d+e+f
to są obwody poszczególnych wielokątów
Lw=a+b+c+d+e
spróbuj tak
21 sty 17:29
5-latek: DobrzeEve
Wroce do tego zadania
21 sty 17:39
Eve: oki
21 sty 17:41