a
Mati: Wyznacz monotoniczność i ekstrema lokalne funkcji (tabelka z wynikami i narysowanie przebiegu
na osi).
Bardzo proszę o pomoc
D=R
obliczona pochodna
Nie wiem co dalej robić, bardzo proszę o pomoc.
21 sty 14:44
J:
| | −4 | |
analizuj znak pochodnej i sprawdź, czy zmienia znak w punkcie: x = |
| .. |
| | 3 | |
21 sty 14:46
Saizou :
albo policz 2 pochodną f''(x)
jeśli
f''(x0)>0 funkcja ma minimum lokalne
f''(x0)<0 funkcja ma maksimum lokalne
21 sty 14:48
21 sty 14:49
Mati:
co do J:
Jeżeli w postaci x
i pochodna zmienia znaki
a)z "+" na "−" to mamy max w postaci x
i
b)z "−" na "+" to mamy min w postaci x
i
Ale jak to wyznaczyć ?
21 sty 14:59
Mati: | | 4 | |
czyli mamy max w x=− |
| ? |
| | 3 | |
21 sty 15:00
J:
| | −4 | |
podstaw |
| do f" ... i zobacz co dostaniesz ..? |
| | 3 | |
21 sty 15:03
Mati:
Nie rozumiem co mam zrobić, przecież jak wstawie tego x w y" to wyjdzie mi duza liczba, co mi
to da ?
21 sty 15:21
J:
xo − miejsce zerowe pierwszej pochodnej ..
..jeśli f"(xo) > 0 ... minimum
..jeśli f"(xo) < 0 ....maksimum
21 sty 15:24
J:
...chodzi jedynie o znak ... ( u ciebie licznika, bo mianownik jest zawsze dodatni)
21 sty 15:25
Mati: i to tyle

?
Czyli mam juz min i max, jak teraz wyliczyć ekstremum ?
czy ekstremum = 0 i jest to co policzyłem na początku?
21 sty 15:30
Mati: Bardzo proszę o pomoc, muszę to zrobić do godziny 17
21 sty 15:46
Mati: Po układam co nieco:
| | 4 | |
x0=− |
| − miejsce zerowe pierwszej pochodnej − jedyne ekstremum |
| | 3 | |
| | 4 | | 4 | |
y'(− |
| )>0 minimum x∊(−∞,− |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 4 | |
y'(− |
| )<0 maksimum x∊(− |
| ,∞) |
| | 3 | | 3 | |
| | 4 | | x2 − 3x +2 | | 4 | |
ymax (2)= f(− |
| )= |
| → wstawiamy − |
| i wyszło 6 |
| | 3 | | x2 | | 3 | |
Dobrze to zrozumiałem ?
21 sty 16:08
21 sty 16:09
Dawid:

3x−4=0
Zatem
| | 4 | |
f(x)↘ dla x∊(−∞,0)u(0, |
| ) |
| | 3 | |
Mam nadzieję, że dobrze
21 sty 16:15
Mati:
| | 3x+4 | |
pierwsza pochodna = |
| |
| | x3 | |
21 sty 16:23
Mati:

| | 4 | |
1 to będzie ↘ x∊(−∞,− |
| ) |
| | 3 | |
| | 4 | |
2 to będzie ↗ x∊(− |
| ,∞) |
| | 3 | |
3 y
max=6
Chyba coś takiego, błagam !
21 sty 16:49
Mati: tabelka
| | 4 | | 4 | | 4 | |
x | (−∞,− |
| ) | − |
| | (− |
| ,∞) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
y' | − | 0 | +
y | ↘ | 6 | ↗
21 sty 16:55
Dawid: Mi pierwsz pochodna wychodzi z minusem
21 sty 16:55
Dawid: tylko pamiętaj o dziedzinie bo gubisz ją.
21 sty 16:56
Mati: Masz racje, wychodzi z minusem

ale nie wpływa to na wyniki, wystarczy usunąć minus − tak mi się wydaje
| | 1 | |
Przedziały się nie zmieniają, ale ymax = − |
| |
| | 9 | |
21 sty 17:15
Dawid: makimum nie ma jest tylko minimum
21 sty 17:22
Mati: | | 1 | |
czyli te Ymin = − |
| mam dać ? |
| | 9 | |
21 sty 17:25
21 sty 17:31
Mati: wiem, tez juz zobaczyłem ten błąd

dziękuję za pomoc
21 sty 17:34
Mati: Powiedz mi jeszcze dla czego dałeś 0 w tym przedziale i czy to jest poprawne czy to co ja
napisałem?
| | 4 | |
f(x)↘ dla x∊(−∞,0)u(0, |
| ) |
| | 3 | |
21 sty 17:42
Dawid: a co masz w mianowniku x2
Zatem D=R\{0}
21 sty 17:43
Mati: rozumiem, jeszcze raz dziękuję i miłego wieczoru
21 sty 17:45