matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
gra-nica
Saizou :
5
√
x
+2
lim
x→−32
=?
x+32
5
√
x
+2
x+32
(
5
√
x
)
4
−2(
5
√
x
)
3
+4(
5
√
x
)
2
+8
5
√
x
+16
=
=
x+32
x+32
1
1
=
→
gdy x→−32
(
5
√
x
)
4
−2(
5
√
x
)
3
+4(
5
√
x
)
2
+8
5
√
x
+16
80
tak? no ale wolfram pokazuje że granice dwustronne nie istnieją
http://www.wolframalpha.com/input/?i=lim+x->-32+%28x%5E%281%2F5%29%2B2%29%2F%28x%2B32%29&a=*MC.%21-32-_*NumberMath-&a=%5E_Principal
19 sty 15:34
john2:
Może ma to coś wspólnego z tym, że wolfram nie lubi ujemnych liczb pod pierwiastkiem nieparzystego stopnia
http://www.wolframalpha.com/input/?i=domain+f%28x%29+%3D+x^%281%2F5%29
takie coś już robi
http://www.wolframalpha.com/input/?i=lim+x-%3E%2832%29+%28x^%281%2F5%29-2%29%2F%28x-32%29
19 sty 15:54
Saizou :
grrrr.............. wredny wolfram
19 sty 15:55
john2:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=lim+x-%3E-32+%28+surd%5Bx%2C5%5D+%2B2%29%2F%28x%2B32%29
Teraz jest ok.
19 sty 21:26
john2:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=domain+f%28x%29+%3D+surd%5Bx%2C5%5D+
teraz mamy rzeczywistą dziedzinę
19 sty 21:27
Saizou :
ooo.... dzięki wielkie, nie widziałem tego wcześniej
jupiii.... zaliczyłem analizę na 4,5
21 sty 14:52
5-latek:
To sukces Wczoraj algebra ,dzisiaj analiza
21 sty 14:53
john2:
21 sty 14:54
Saizou :
Jeszcze logika i mogę przystępować do sesji ze wszystkich przedmiotów
21 sty 14:57