21 sty 13:53
radzio208: ktoś się orientuje w temacie?
21 sty 14:15
john2: a)
widać ładnie, że przy argumentach zmierzających do x0 = 1 z lewej strony, wartości funkcji
zmierzają do wartości = 1
więc limx−>1− f(x) = 1
To samo od prawej strony, więc limx−>1+ f(x) = 1
Granica lewostronną i prawostronną są równe, więc limx−>1 f(x) = 1
Podobnie przeanalizuj resztę.
21 sty 15:05
radzio208: odczego zależy x0
od dziedziny, czy od zwf?
21 sty 15:18
john2: Zależy od tego, w którym punkcie chcemy badać granicę.
W Twoim przypadku chcą, żebyś zbadał granicę w punkcie (dla argumentu) x0 = 1.
21 sty 15:28
radzio208: wyżej omówiłeś który przypadek tzn. który przykład?
21 sty 15:35
john2: a)
21 sty 15:36
radzio208: przykład b)
limx−>1− f(x) = 1
limx−>1+ f(x) = +∞
limx−>1 f(x) = 0,5
dobrze?
21 sty 16:23
john2: limx−>1− f(x) = 1 tak
limx−>1+ f(x) = 0
Zobacz jeszcze raz, do jakiej wartości zmierza wykres funkcji, gdy przesuwasz palcem po osi x w
kierunku argumentu x = 1 z prawej strony.
limx−>1− f(x) nie istnieje, bo granice prawo i lewostronne nie są równe
21 sty 16:28
radzio208: Czyli na podstawie tego co piszesz dla paraboli istnieją 3 granice?
21 sty 16:32
john2: Hę? Nie.
Jeśli chodzi o f(x) = x2
Zbadajmy sobie granice np. w x0 = 0
limx−>0− f(x) = 0
Patrz na wykres, zbliżasz się argumentami do argumentu 0 od lewej strony (stad ten minus przy
zerze)
Wartości funkcji również zbliżają się do 0. Dlatego granica wynosi 0.
limx−>0+ f(x) = 0
Zbliżasz się argumentami do argumentu 0 od prawej strony (stad ten plus przy zerze)
Wartości funkcji również zbliżają się do 0.
Granicę prawo i lewo są równe więc
limx−>0 f(x) = 0
Możesz badać granicę w dowolnym punkcie. Np x0 = 2
limx−>2− f(x) = 4
limx−>2+ f(x) = 4
więc
limx−>2 f(x) = 4
21 sty 16:39
21 sty 16:44
john2: wg mnie nie trzeba nic dodawać
21 sty 16:53