Złożenie funkcji
radzio208: Wyznaczyć funkcję będącą złożeniem funkcji f0g uzasadniając, że ono istnieje jeśli:
f(x)=3cos(3x−1)
g(x)=√5x−4
Muszę na początku wyznaczyć Df f(x) ale nie wiem dla jakich argumentów x istnieje cosx. Czy
chodzi o
−1≤x≤1
Ale co z tym dalej zrobić?
20 sty 11:30
Janek191:
cosinus ma dziedzinę ℛ
20 sty 11:34
Janek191:
Df = ℛ
Dg = < 0,8 ; + ∞ )
20 sty 11:35
Janek191:
( f o g)(x) = f( g (x))
20 sty 11:40
radzio208: i teraz wstawiam argument √5x−4 do wzoru funkcji f i co otrzymam, jak to przekształcić?
20 sty 11:44
Janek191:
h(x) = f( √ 5 x − 4) = 3 cos ( 3*√ 5 x − 4 − 1)
oraz ZWg ⊂ Df , więc istnieje złożenie f o g
20 sty 11:52
Janek191:
h(x) = ( f o g) (x)
20 sty 11:53
radzio208: i to już wszystko?
20 sty 12:19
radzio208: czy tu jest koniec zadania?
20 sty 17:59
radzio208: odpowie mi ktoś na wyżej zadane pytania?
21 sty 13:16
radzio208: jest tu kto?
21 sty 16:34