Wykres funkcji liniowej f przechodzi przez punkt A = (-2, -4)
Mati10: Wykres funkcji liniowej f przechodzi przez punkt A = (−2, −4) i przecina oś Oy w tym samym
punkcie co wykres funkcji g(x) = −x3 + 2x2 − 3x + 4. Podaj wzór funkcji f.
20 sty 18:06
Janek191:
Dobrze jest przepisana funkcja g ?
20 sty 18:15
Mati10: @Janek191, jest dobrze...
20 sty 18:16
20 sty 18:19
Mati10: (0+2)(y+4) = (g(0)+4)(x+2)
2y + 8 = g(0)x + g(0)2 + 4x + 8
g(0)(x+2)+4x+2y = 0 ... tak ma być? I co dalej?
20 sty 18:24
ICSP: Policz g(0)
20 sty 18:26
Mati10: Tylko jak? Nie mam x ani y ani g(0)
20 sty 18:28
ICSP: masz wzór funkcji g(x).
20 sty 18:30
Mati10: No tak

Przecież to proste. Już rozwiązałem. Dzięki za pomoc.
20 sty 18:34