pkt przegięcia i przedziały wklęsłości i wypukłości
nadzieja: Wyznaczyć punkty przegięcia oraz przedziały wklęsłości i wypukłości dla funkcji:
1. y=x
2−x
−1
2. y=4−ln(x
2−4)
powinien wyjść taki wynik:
1. punkt przegięcia dla x=1
y''<0 dla x∊(0,1)
y''>0 dla x∊(−
∞,0)∪(1,
∞)
2. y''>0 dla x∊(−
∞,−2)∪(2,
∞)
w tym pierwszym punkt przegięcia mi wyszedł, ale nie wiem skąd to 0

drugie to wcale nie chce mi wyjść, pkt przegięcia wyszedł mi 0, ale nie wim czy to dobrze,
raczej nie skoro w odp jest 2 i −2....

pomożecie?
20 sty 17:08
Janek191:
z.1
bo
D = ℛ \ { 0 }
20 sty 17:11
nadzieja: A no tak bo x nie może być 0.. dzięki

a to drugie?
20 sty 17:13
20 sty 17:14
nadzieja: Czy jeżeli w tym drugim np.
x≠0
i x
2−4=0
x
2=4
to x=−2 ∪ x=2
to jak to narysować tak żeby wyszło y''>0 dla x∊(−
∞,−2)∪(2,
∞)
20 sty 17:46
Janek191:
| | 2 | | 1 | |
Skąd się wzięło y ' = |
| + |
| ? |
| | x | | 4 | |
20 sty 17:49
nadzieja: bo wymnożyłam ln z nawiasem każdy i mi wyszło
4−lnx
2 + ln4
chyba że nie można tego tak robić
20 sty 17:57
Janek191:
y = 4 − ln ( x
2 − 4)
więc
| | 1 | | 2 x | |
y ' = − |
| * 2x = − |
| |
| | x2 − 4 | | x2 − 4 | |
20 sty 18:00
Janek191:
Oblicz y "
20 sty 18:00
nadzieja: skąd to wyszło, bo nie rozumiem..?
20 sty 18:01
nadzieja: tzn skąd to 2x?
20 sty 18:02
Janek191:
| | 1 | |
Pochodna logarytmu naturalnego [ ln y ] ' = |
| , ale y = x2 − 4 |
| | y | |
więc mnożymy jeszcze przez pochodną funkcji wewnętrznej y
y ' = 2 x
Stosujemy wzór na pochodną funkcji złozonej :
[ f(g(x)) ] ' = f'( g(x))* g '(x)
20 sty 18:07
nadzieja: mhm, rozumiem już. Jak liczę drugą pochodną to wychodzi mi takie coś:
| | (2*(x2−4)−(2x*2x) | |
y''=− |
| |
| | (x2−4)2 | |
| | (2x2−8−4x2) | |
czyli y''=− |
| |
| | (x2−4)2 | |
| | −2x2+8+4x2 | |
czyli y''= |
| |
| | (x2−4)2 | |
przyrównując to do zera wychodzi:
2x
2+8=0
2x
2=−8
x
2=−4
nie wiem czy dobrze policzyłam, a jeżeli tak to co dalej?
20 sty 18:19
Janek191:
2 x2 + 8 > 0 ( zawsze ! )
więc
y " > 0 dla x ≠ − 2 i x ≠2
20 sty 18:23
Janek191:
Funkcja jest wypukła . Brak punktu przegięcia
20 sty 18:27
Janek191:
Df = ( − ∞ ; − 2) ∪ ( 2 ; + ∞ )
więc
y " > 0 dla x ∊ Df
20 sty 18:29
nadzieja: a te x≠−2 i x≠2 to wyliczam normalnie na początku z (x2−4) co stoi przy ln ?
20 sty 18:30
Janek191:
Df = ( − ∞ ; − 2) ∪ ( 2 ; + ∞ )
więc
y " > 0 dla x ∊ Df
20 sty 18:31
nadzieja: a jak to teraz narysować, to będzie parabola ale co z tym co znajduje się pod kreską?
20 sty 18:31
nadzieja: czy to nie będzie jednak żadna parabola tylko po prostu przedziały zaznaczone strzałkami?
20 sty 18:33
nadzieja: mhm już wiem jak, to będzie prabola ale z ramionami kończącymi się na tych punktach racja?
20 sty 18:35
Janek191:
To nie jest parabola

Kliknij na " rysuję"
następnie na układ współrzędnych i przenieś go na te kratki po lewej stronie
w prostokącik wpisz 4 − ln ( x
2 − 4)
kliknij w wykresik obok tego prostokącika
kliknij na " zobacz podgląd "
20 sty 18:37
nadzieja: ok, ok już zaczaiłam

dzięki wielkie za pomoc

przydała się i to bardzo! ;>
20 sty 18:47