| x2−3x | ||
1. y= | ||
| x2−4 |
| lnx | ||
2. y= | ||
| x |
| x√x | ||
3. y= | ||
| √x−1 |
jeśli chodzi o wyniki jakie powinny być, to mam podane:
1. rosnąca dla x∊(−∞, −2)∪(−2,2)∪(2,∞)
2. rosnąca dla x∊(0, ℯ), malejąca dla x∊(ℯ,∞)
| 9 | 9 | |||
3. rosnąca dla x∊( | ,∞), malejąca dla x∊(0,1)∪(1, | ) | ||
| 4 | 4 |
| x2 − 3 x | x*( x − 3) | |||
1. y = | = | |||
| x2 − 4 | ( x − 2)*( x + 2) |
| (2 x −3)*( x2 − 4) − ( x2 − 3x)*(2x | 3x2 − 8 x +12 | |||
y '= | = | > 0 | ||
| ( x2 −4)2 | (x2 − 4)2 |
| ln x | ||
2. y = | ; x > 0 | |
| x |
| 1 − ln x | |||||||||
y ' = | = | = 0 ⇔ ln x = 1 ⇔ x = e | ||||||||
| x2 | x2 |
| x √x | ||
y = | ; x ≥ 0 i x ≠ 1 | |
| √x − 1 |
| |||||||||||
y ' = | = | ||||||||||
| ( √x − 1)2 |
| 1,5 x − 1,5√x − 0,5 x | x − 1,5 √x | |||
= | = | |||
| ( √x − 1)2 | ( √x − 1)2 |
| 9 | ||
y ' = 0 ⇔ x = | ||
| 4 |
| 9 | ||
Dla x > | jest y ' > 0 − f. rośnie | |
| 4 |
| 9 | ||
Dla x ∊ (0; 1) ∪ ( 1 ; | ) jest y ' < 0 − f. maleje | |
| 4 |
| 9 | ||
a jak obliczyć to | ? | |
| 4 |