ekstrema funkcji
Klaudia: Jakie są ekstrema funkcji y=−1−x(2/3). Mi wychodzi, że nie ma a na wolframalpha jest że x=0
jest max.
20 sty 09:51
J:
jesli ta funkcja to: f(x) = −1 −x2/3 .. to nie ma ekstremum ...
20 sty 09:53
Klaudia: Też tak myślę, to czemu na wolframalpha jest inaczej?
20 sty 10:00
J:
tego nie wiem ... pochodna się przecież nie zeruje..
20 sty 10:13
Janek191:
Dla x = 0 funkcja przyjmuje największą wartość

, ale nie ma maksimum.
20 sty 10:20
Klaudia: Te 0 to chyba nawet nie jest punkt przegięcia bo 0 nie należy do dziedziny pochodnej 1 i 2
rzędu. Mam rację? I jeszcze jedno tą wartość największą wziąłeś z wykresu czy ją jakoś
obliczyłeś?
20 sty 10:27
Klaudia: Ale przecież funkcja ta nie ma największej wartości
20 sty 10:34
Janek191:
Dla x = 0 jest y = − 1 , a funkcja jest malejąca.
20 sty 10:39
Klaudia: z lewej strony od x=0 też jest malejąca
20 sty 10:42
Janek191:

Dokończę: jest malejąca dlx x > 0 i rosnąca dla x < 0 .
20 sty 10:43
20 sty 10:47
Mila:

W punkcie x=0 nie istnieje pochodna f(x)=−1−
3√x2.
W przypadku, gdy nie istnieje pochodna w pewnym x
0 to może istnieć ekstremum, jeżeli x
0 ∊D
f.
Takim prostym przykładem jest np. g(x)=|x|.
20 sty 14:49
20 sty 15:00
Mila:
john Nie widziałam tego wpisu, ale to samo napisałam.
20 sty 15:08
john2: Fakt
20 sty 15:13