logarytmy 1 pytania pliss ;0
Audrey: ile to jest log3 u góry 2 − log na dole 3 potem 3 − log na dole 3 potem 81/2 =log na dole 3
i co dalej ?
19 sty 17:59
Mimi: log3 2 − log3 3 − log3 812= log3 (a tutaj co?!) ?
19 sty 18:05
marek: no nie wiem jak to obliczyc wiem napewno ze log na dole 3 tylko
19 sty 18:08
Mimi: loga x − loga y = loga xy wystarczy zastosować.
19 sty 18:10
marek: to jak log na dole 3 (2/3/81/2) i tak co dalej
19 sty 18:11
Mimi: spróbuj coś zrobić i napisz, wtedy powiem Ci czy idziesz w dobrą stronę
19 sty 18:11
Mimi: teraz zwykłe dzielenie. masz
23 podzielić na
812. wiesz jak to się robi?
19 sty 18:12
marek: okej to napisze ci cały przykład
a) log na dole 3 obok 4 +log na dole 3 obok 3/2 +log na dole 3 obok 81/2=log na dole 3 (4 razy
3/2 razy 81/2)=poskracałam =log na dole 3 obok 2 −log na dole 3 obok 3− log 3 obok 81/2 =log
na dole 3 i tu utknełam
19 sty 18:15
Mimi: ok więc od początku. jak poskracasz to powinno Ci zostać tylko 3 i 81 w nawiasie. sprawdź, czy
dobrze skróciłaś/eś.
19 sty 18:20
marek: ja skróciłam 4 z 3/2 wiesz tam gdzie było 4 napisałam 2 a tam gdzie było 2 to napisłam 1 w ten
sposób mi wyszło 2 ,3,81/2
19 sty 18:22
marek: tylko ja nie mam 2/3 tylko 3/2 ale pewnie to odwróciłas i dlatego
19 sty 18:23
Mimi: i te 2 też można skrócić
19 sty 18:23
Mimi: nie, nic nie trzeba odwracać.
19 sty 18:23
marek: to zapiszmy to porządnie zeby nie miała chaosu w zeszycie
to jedno obliczenie (4 razy 3/2 razy 81/2 )
19 sty 18:25
19 sty 18:26
marek: no tak wyszło 3 i 81
19 sty 18:26
marek: teraz widze
19 sty 18:26
Mimi: tak i teraz skracasz liczbę z mianownikiem.
19 sty 18:26
Mimi: ok. więc teraz w nawiasie nadal masz mnożenie (1*3*81) więc zamieniasz na dodawanie.
19 sty 18:27
Mimi: ta 1 to została z 4. to, że ją skróciłaś, nie oznacza, że nic tam nie ma
19 sty 18:28
marek: to jak to mamy to jest tak log na dole obok 3 odjąć log 3 obok 81 =log na dole 3 (a i
korzystajac ze wzoru to sie dzieli ?
19 sty 18:28
marek: aha czyli napisac te 1 okej dzieki
19 sty 18:29
marek: to dodac = 82 +3=85
19 sty 18:30
Mimi: nie. nie masz tutaj żadnego dzielenia (poza skracaniem ułamków). całe zadanie polega na
mnożeniu i dodawaniu i jednym wzorze: loga x + loga y = loga (x*y)
19 sty 18:30
Mimi: nie. te liczby są logarytmowane. więc masz log
3 1 +..
19 sty 18:30
marek: mam tak log na dole 3 obok 1 + log na dole 3 obok 3 +log na dole 3 obok 81 =tak ?
19 sty 18:32
Mimi: tak. teraz wystarczy obliczyć
19 sty 18:33
marek: to log na dole 3 234=a to 5 dzieki jest wielka/ki ;0
19 sty 18:34
marek: a sprawdzisz czy mam dobrze taki inny przykład
b) log na dole 4 obok 3−log na dole 4obok 2−logna dole 4obok 3/2=log na dole 4 (3/2/3/3) =log
na dole 4obok 1 =0 ? dobrze
19 sty 18:36
marek: to dobrze /
19 sty 18:38
marek: halo mimi dobrze jest ?
19 sty 18:40
Mimi: tak dobrze
19 sty 18:47
marek: o dzieki a teraz mam taki trudny przykład
wiedzac ze a>o zapisz w prostszej postaci
b) log na dole 5(2a) +log na dole 5 (3a)−log na dole 5(6a kwadrat)=
19 sty 18:50
Mimi: to nadal są te same wzory. pierwszy i drugi log mnożysz. to co wyjdzie dzielisz z trzecim.
potem skracasz i wychodzi
19 sty 19:07