pochodne
kyrtap: Jak korzystając z różniczko obliczyć przybliżoną wartość sin3 lub tg1
18 sty 23:40
kyrtap: różniczki
18 sty 23:42
kyrtap: czy to będzie tak
sin3
| | 3π | |
sin3 = sin0 + cos0 * |
| |
| | 180 | |
18 sty 23:46
pinokio2: korzystając ze wzoru f(Δx +x0)≈f(x0)+f'(x0)*Δx
wyznaczasz f(x)
w tym wypadku f(x)=sinx
Twoje x0= π
Twoje Δx= 3−π
pochodna dla f(x) wynosi f'(x)= cosx
teraz liczysz:
f(x0)=sinπ=0
f'(x0)=cosπ= −1
podstawiasz do wzoru
f(Δx+x0)≈ 0 + −1(3−π) = −3+π ≈ 0.1411
analogicznie z tangensem
18 sty 23:52
pinokio2: wydaje mi się wykładowaca by się nie czepiał gdybyś zostawił −3+π
18 sty 23:55
kyrtap: dzięki piękne
18 sty 23:56
pinokio2: nie ma sprawy, powodzenia
18 sty 23:58
18 sty 23:59