Badanie funkcji
pinokio2: Sprawdzić własności funkcji (iniekcja, suriekcja, bijekcja)
f:ℛ→ℛ f ∧ ∀(x∊R) f(x) = 2xx2+1 (to nie minus przy 2x)
Mam problem z tym zadaniem, proszę o pomoc.
18 sty 23:42
pinokio2: :(
18 sty 23:54
kyrtap: | | −2x | |
tak ta funkcja wygląda f(x) = |
| |
| | x2+1 | |
19 sty 00:04
pinokio2: bez minusa przy w liczniku
19 sty 00:08
kyrtap:
injekcja
Zał :Niech x
1 ≠ x
2 ⋀ x
1 , x
2 ∊ Df = R\{−1}
Teza : f(x
1) ≠ f(x
2) ⇒ f(x
1) − f(x
2) ≠ 0
Dowód:
| | 2x1 | | 2x2 | |
f(x1) − f(x2) = |
| − |
| = |
| | x12+2 | | x22+2 | |
| | 2x1(x22+2) − 2x2(x12+2) | |
|
| dalej pociągnij i zapisz co otrzymałeś |
| | (x12+2)(x22+2) | |
19 sty 00:20
pinokio2: x1(x22+1) = x2(x12+1)
z tego wynika że funkcja nie jest iniekcją ?
surikekcję mogę zbadać poprzez wyznaczenie funkcji odwrotnej i podstawienie jej za x do wzoru
funkcji ?
19 sty 00:27
pinokio2: raczej będzie problem z funkcja odwrotną
19 sty 00:30
kyrtap: na wiele sposobów może badać czy funkcja jest injekcją ja skorzystałem z definicji
19 sty 00:31
kyrtap: ty akurat użyłeś dowodu nie wprost
19 sty 00:35
kyrtap: znajdź funkcję odwrotną i sprawdź dziedzinę i przeciwdziedzinę i sprawdź czy się pokrywa z tą
właściwą jeśli tak to jest surjekcją
19 sty 00:40
ICSP: Iniekcja, suriekcja, bijekcja ... funkcji
f : R → R
Może zacznijmy trochę niestandardowo, wybierzmy dowolnie x ze zbioru liczb rzeczywistych.
Wtedy na pewno zajdą poniższe nierówności:
−(x+1)
2 ≤ 0 ≤ (x − 1)
2
które po rozpisaniu :
−x
2 −2x −1 ≤ 0 ≤ (x−1)
2
dodajemy 2x
−(x
2 + 1) ≤ 2x ≤ (x
2 + 1)
i dzielimy przez x
2 + 1 które w naszej dziedzinie jest zawsze > 0
Czyli f na pewno nie jest suriekcją na R, nie jest również bijekcją.
Pozostaje iniekcja. Zauważam, że f(1) = 1 − jest to największa wartość.
Zatem wartości z lewej strony 1 i z prawej strony 1 muszą być albo równe 1 albo mniejsze od 1.
W każdym z tych przypadków f nie będzie iniekcją, problem jedynie w tym, że takie
rozumowanie nie jest uznawane jako dowód. To co nam na prawdę dało jest przypuszczenie
| | 1 | |
że f nie jest iniekcją. Weźmy jakąś liczbę ze zbioru wartości f, np |
| i postarajmy się |
| | 2 | |
wyliczyć
odpowiadające jej x (bądź x)
4x = x
2 + 1
x
2 − 4x + 1 = 0
| | 1 | |
Δ = 12 > 0 ⇒ [ ∃x1, x2 ∊ Df , x1≠x2 f(x1) = |
| = f(x2) ] ⇒ f nie jest iniekcją. |
| | 2 | |
Trzy razy nie. Dziękujemy i dobranoc
19 sty 00:44
pinokio2: Wow, otworzyliście mi oczy

Za bardzo ograniczałem się schematami.
Dzięki wielkie, życzę wam obu spokojnej nocy !
19 sty 00:54