analiza
kyrtap: Znajdź równanie stycznej do wykresu funkcji y = xlnx równoległej do osi Ox.
18 sty 21:19
kyrtap: wiem że muszę policzyc pochodną y i że oś ox ma równanie y = 0
18 sty 21:19
Gray: Znajdź punkt x0>0 dla którego f'(x0)=0. f'(x0) to współczynnik kierunkowy stycznej do f w
x0.
18 sty 21:25
18 sty 21:26
kyrtap: czyli
| | 1 | | 1 | |
f'( |
| ) = ln |
| + 1 = log ee −1 = −1 + 1 = 0  |
| | e | | e | |
18 sty 21:27
kyrtap: Gray dobrze?
18 sty 21:31
kyrtap: Mój mistrzu?
18 sty 21:31
kyrtap: ?
18 sty 21:37
Mila:

f(x)=xlnx
f'(x)=1+lnx
1+lnx=0
18 sty 21:37
kyrtap: Kochana Mila

ile razy już pomogłaś mi?
18 sty 21:40
Mila:
18 sty 21:42
kyrtap: Milu teraz takie zadanie wykazać że funkcja y = x3 + x2 + x +1 jest rosnąca
liczę pochodną y' = 3x2 + 2x + 1
liczę Δ = 4 − 4 * 3 <0 ⇒ funkcja jest rosnąca na R dobrze?
18 sty 21:50
bezendu:
ja w środę mam z tego kolokiwum
18 sty 21:51
kyrtap: ja jutro
18 sty 21:52
Saizou :
może nie jestem
Mila ale jest

ew. bez delty

2x
2+x
2+2x+1=2x
2+(x+1)
2
18 sty 21:52
kyrtap: dzięki wielkie Saizou

szybko chcę przelecieć najważniejsze rzeczy czy coś nie wyleciało mi z
głowy
18 sty 21:53
18 sty 21:53
Mila:
Patryk dopisać:
f'(x)>0 dla x∊R⇔f(x) −funkcja rosnąca
18 sty 22:18
Gray:
18 sty 22:20
kyrtap: rozumiem Milu
18 sty 22:20
Mila:
Gray, dlaczego robisz mi zimny(?) prysznic?
18 sty 22:22
Gray: Milu, dlaczego zimny?
18 sty 22:25
kyrtap: Moi kochani eksperci jak policzyć regułą pana Hospitala
18 sty 22:26
kyrtap: | | ∞ | |
wiem że będzie nieoznaczoność [ |
| ] |
| | ∞ | |
liczę pochodną licznika i mianownika
| | nxn−1 | |
limx→∞ = |
| i dalej nic nie wynika  |
| | ex | |
18 sty 22:28
kyrtap: ?
18 sty 22:34
kyrtap: ktoś wie?
18 sty 22:43
kyrtap: proszę o rozwiązanie go jutro mam koło z tego
18 sty 22:54
Mila:
n≥1
liczysz kolejne pochodne w liczniku i mianowniku:
w liczniku otrzymasz : n*(n−1)*(n−2)..1 czyli stałą
W mianowniku zawsze ex.
18 sty 23:04
kyrtap: a czemu Milu założyłaś że n≥1
18 sty 23:05
kyrtap:
18 sty 23:12
Gray: Czym jest n?
Mila założyła (całkiem naturalne to założenie), że jest liczbą naturalną.
Gdyby liczba n nie była liczbą naturalną, postępujesz tak samo, tylko liczysz [n]+1
pochodnych, tj. tyle aż po raz pierwszy w wykładniku x
? pojawi się liczba mniejsza od zero.
Wtedy kończysz stwierdzając, że granica to 0. Np.
| xπ | | xπ−1 | | xπ−2 | | xπ−3 | |
| =H π |
| =H π(π−1) |
| ==H π(π−1)(π−2) |
| =H |
| ex | | ex | | ex | | ex | |
| | xπ−4 | |
=π(π−1)(π−2)(π−3) |
| → 0 (x→∞) |
| | ex | |
19 sty 07:13