x.y.z
Saizou :
y=x2−x jak z tego wyliczyć x
18 sty 20:30
Ada: A do czego to

0=x
2−x−y
Δ = 1+4y
18 sty 20:37
Saizou : a o tym to nie pomyślałem, jakie to było banalne ciii.... tajemnica
18 sty 20:38
Saizou :
potrzebowałem tego to znalezienia pochodnej funkcji odwrotnej, ale nie daję rady
bo mam obliczyć pochodne funkcji odwrotnych do podanych funkcji tak więc
| | 1 | |
f(x)=y=2x2−x, x> |
| zatem |
| | 2 | |
zatem
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
[f−1(x)]'= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | f'(x) | | 4x−1 | | | | 1+2√1+8y | |
czy to jest dobrze ?
18 sty 21:48
kyrtap: moim zdaniem jest dobrze
18 sty 21:58
kyrtap: tylko nie y saizou tylko x bo masz f−1(x)
18 sty 22:00
Saizou :
bo tam powinno byc
f
−1(y)

i jest jeszcze bład rachunkowy, ale już wiem o co chodzi, bo chodziło mi o to czy
dobrze licze
18 sty 22:03
18 sty 22:03
kyrtap: można moim zdaniem chyba dać też zmienną x
18 sty 22:04
kyrtap: w zasadzie tak miałem na wykładzie napisane więc albo koleś majaczy albo można
18 sty 22:08
Saizou :

tak się zwykło robić jak się przedstawia wykresy funkcji na jednym układzie
no.
y=a
x (weźmy a>1) oraz y=log
ax
18 sty 22:08
kyrtap: Saizou co chwilę przejeżdżam przez Poznań piękno miasto
18 sty 22:10
Saizou :
a do Wrocka jedziesz, przez Leszno ?
czy ja wiem czy takie piękne, szczególnie Morsko i latające dziki
18 sty 22:12
kyrtap: jadę przez Leszno Poznań Gniezno Inowrocław Toruń
18 sty 22:14
Saizou :
Toruń to jest piękne miasto, albo Wrocław

a nie Poznań
18 sty 22:21
kyrtap: Każde miasto ma swoje uroki
18 sty 22:21
Saizou :
ale z Pociągu widzisz tylko nieliczne miejsca
18 sty 22:26
kyrtap: najbardziej mnie irytuje jak ludzie z przemieści wywożą do lasów na obrzeżach miasta śmieci

a to widać jak się jedzie pociągiem
18 sty 22:29
Saizou :
nie ma to jak mieszkać na wsi

to czyste powietrze

a no i mieć las 50 m od domu tzn, przejśc przez ogródek
18 sty 22:36
kyrtap: tak jak ja mam
18 sty 22:48