Zadanie nr 6 -funkcja
5-latek: O skonczonych zbiorach A i B wiemy ze istnieje funkcja :
a) Odwzrorowujaca A na B
b) Roznowartosciowa ze zbioru A w zbior B
c) Odwzorowujaca zbior A w zbior B
d) Wzajemnie jednoznaczna ze zbioru A na zbior B
Co wiadomo o liczbie elementow w kazdym z tych przypadkow
a) liczba elementow zbiou A i zbioru B musi byc rowna
W b i c liczba elementow zbioru A i zbioru B jest rozna
W d) liczba elementow moze byc rozna ale nie musi
Eve albo
Gray jak spojrzycie tutaj to spojrzcie rowniez tu
https://matematykaszkolna.pl/forum/274540.html dzieki
18 sty 17:28
5-latek: Chociaz co do a) to znalazlem taki przyklad zbior X={2,3,4} na zbior Y={2,3}
co pokazuje ze ilosc elementow nie musi byc rowna
18 sty 18:44
Kacper:
a)
X={1,2}
Y={2,3,4}
Funkcja f:X→Y nie będzie "na" w takim tego słowa znaczeniu.
18 sty 18:49
Eve: dobrze
18 sty 18:49
5-latek: To fajnie

A spojrzysz jeszce tam do linka ?
18 sty 18:53
5-latek: Widze ze juz spojrzalas
18 sty 18:55
Gray: Niech #X oznacza liczbę elementów zbioru X. Wówczas:
a) ⇒ #A≥#B
b) ⇒ #A≤ #B
c) ⇒ nic nie można powiedzieć tj. może być zarówno #A≤ #B jak i #A≥ #B
d) ⇒#A = #B
18 sty 18:55
5-latek: Czesc
Kacper
18 sty 18:55
Eve:
Gray jestem ciekawa Twojego pomysłu na funkcje d) z linku
chyba, że trzeba określić niestandardowo
18 sty 18:57
5-latek: Dzieki
Gray
18 sty 18:57