Zadanie nr 5
5-latek: Takich zadan na przedzialach to naprawde nie rozumiem

Znajdz funkcje odwzorowujaca w sposob wzajemnie jednoznaczny przedzial <0,1> na :
a)<0,2>
b) <−3,0>
c) <2,3>
d)<1,oo)U{0}
Znajdz funkcje odwrotne do tych rozwiazan .
18 sty 12:02
5-latek: Funkcja wzajemnie jednoznaczna jest to funkcja roznawartosciowa i i odworowujacca zbior X na Y
Tyle wiem co pierwszsego punktu
18 sty 12:10
Gray: | | πx | | πx | |
Ad. a) Co powiesz na f1(x)=2x, albo f2(x) = 2tg( |
| ), albo f3(x) = 2sin |
| ? Każda |
| | 4 | | 2 | |
jest dobra

Zważywszy na to, że masz wyznaczyć funkcję odwrotną wybrałbym pierwszą.
Pozostałe spróbuj sam.
18 sty 12:44
5-latek: Czesc
Gray 
ja naprawde nie rozumiem tych przedzialow o co tu chodzi:
czy tu chodzi moze o to ze jesli podstawie x=0 z przdzialu <0,1> to mam otrzymac wartosc
funkcji 0 z przedzialu <0,2> ? i to samo jesli x=1 to y=2 i mam znalezc taka funkcje ktora
spelnia te warunki
To jesli chodzi o a)
Natomiast jesli chodzi o b) to jsli x=0 to y=−3 i x=1 to y=0 i mam znalezc taka funkcje
ktora spelnia te warunki ?
18 sty 13:03
18 sty 13:04
5-latek: w c) f(x)=x+2 bo x=0 to y=2 i x=1 to y=3
W d) nie wymysle a co do b) to jeszce muszse pomyslec
18 sty 13:09
5-latek: W b) y=3x−3
18 sty 13:15
Gray: Dobrze kombinujesz.
18 sty 13:32
5-latek: Funkcje odwrotne do tych co juz mam to wiem jak napisac
natomiast nie moge wymyslec funkcji do d)
18 sty 13:43
5-latek: | | y−3 | | x−3 | |
np y=3x−3 to 3x=y−3 to x= |
| to f−1(x)= |
| |
| | 3 | | 3 | |
18 sty 13:45
5-latek: Gray Podpowiesz cos do d) ?
18 sty 16:48
Eve: myślałam, nad tym, ale przychodzi mi do głowy funkcja potęgowa tylko, bo tam x0=1
18 sty 18:52
Gray: | | ⎧ | 1+ arctg(πx/2), dla x∊[0,1) | |
| Ad. d) f(x)= | ⎩ | 0 dla x=1 |
|
18 sty 18:58
Gray: * nie arctg(πx/2) tylko tg(πx/2).
18 sty 18:59
Eve: dla I klasy liceum? arctg?
18 sty 19:00
5-latek: Gray to ma byc 1 klasa liceum
18 sty 19:00
Eve: no z tg też bym sie zastanowiła
18 sty 19:00
Gray: Takich funkcji jest nieskończeni wiele − podałem tę, która pierwsza przyszła mi do głowy. Zaraz
podam kolejną − mam nadzieję łatwiejszą.
18 sty 19:02
Gray: Może taka będzie łatwiejsza:
| | ⎧ | 1/(1−x), dla x∊[0,1) | |
| f(x) = | ⎩ | 0, dla x=1 |
|
18 sty 19:05
5-latek: Tak Ta bardziej pasuje . czyli funkcja skladana .
18 sty 19:08
Eve: za późno skumałam, że to niestandardowo trzeba mysleć

a zawsze to powtarzam
18 sty 19:10
5-latek: Teraz pytanie
Przepraszam ze tak mecze .
Chodzi o funkcje odwrotna do niej
Z 1 funkcji wylicze x i funkcje do niej odwrotna
ale y=0 nie ma funkcji odwrotnej ?
18 sty 19:13
Gray: Jest. Odwrotną do funkcji przekształcającej 1 w 0, jest funkcja przekształcająca 0 w 1.
18 sty 19:40
5-latek: Dobrze. dzieki

Na dzisiaj koniec .
18 sty 19:44