Zadanie nr 4-funkcje
5-latek: Niech f(x)=[|x|] i g(x)=|[x]| ,sprawdz ze dla x∊<0,∞) zachodzi rownosc f(x)=g(x) .
czy funkcje fi g sa rowne na calej prostej?
18 sty 11:33
5-latek: Na tym przedziale |x|=x dla x≥0 wiec [|x|]=[x} i |[x]|= [x]
Nie rozuniem tego czy one sa rowne na calej prostej .
18 sty 11:39
Eve: cos mnie zamroczyło, co to f(x)=[IxI]?
18 sty 11:40
5-latek: Pewnie Eve czesc calkowita liczby z jej wartosci bezwzglednej
18 sty 11:42
5-latek: |[x]| ja to odczytuje jak wartosc bewzgledna z czesci calkowitej liczby
18 sty 11:43
Eve: no tak
18 sty 11:43
Eve: | | l | |
f(x)=[In+ |
| I]=[InI]=n v 0 |
| | m | |
| | l | |
g(x)=I[n+ |
| ]I=InI=n v 0 |
| | m | |
czyli?
18 sty 11:47
5-latek: Sa one rowne na tym przedziale .
Chodzi mi bardziej o to czy one sa rowne na calej prostej (tego nie rozumiem )
Dlaczego ? dlatego ze wykresem czesci liczby calkowitej sa odcinki a nie prosta
18 sty 11:53
Eve:

może chodzi o tę prostą? ale nie jestem pewna
18 sty 12:01
5-latek: Eve 
Tez myslalem o tej .
Moze zapytam
Graya jak sie pojawi na forum .
18 sty 12:07
Eve: bo wtedy oznaczałoby, że są równe, próbuje znaleźć kontprzykład, ale całości liczb bez względu
na część ułamkową sa równe
18 sty 12:15
Gray: Jest OK, tj. dla x≥0 macie f(x)=g(x) − to pokazaliście. Pytanie "czy funkcje f i g sa rowne na
całej prostej?" należy rozumieć tak: czy funkcje f i g są równe dla wszystkich x∊R (autorowi
zadania chodzi tu na pewno o prostą rzeczywistą tj. oś Ox − tak się ją czasami nazywa).
18 sty 13:35