całkowanie przez podstawianie
Monika : jutro kolokwium,a kompletnie nie wiem jak to zrobić
ktoś?coś? z góry dziękuję

∫1/(3+4
2)dx
18 sty 16:35
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | |
= ∫ |
| dx = |
| ∫dx = |
| x + C |
| | 3 + 16 | | 19 | | 19 | |
18 sty 16:39
18 sty 16:39
Draghan: Nie ma tam zmiennej?
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = |
| ∫dx = |
| * x + C |
| | 3+42 | | 3+42 | | 3+42 | |
Wyłączasz stałą przed całkę, potem ze wzoru ∫dx = x + C
18 sty 16:41
Monika : aa, źle wpisałam! wszystko przez To Kolokwium

powinno być :
∫
13+4x2dx
18 sty 16:44
18 sty 16:45
Draghan: Dzięki,
ICSP!

Przyda się, sam się właśnie uczę całeczek

.
18 sty 16:48
Monika : dalej nie wiem jak to zrobić: <
∫13+4x2=|3+4x2=t| = ∫ (1t)*(18xdt) = ?
8xdx=dt
dx= 18xdt
bardzo namieszałam?
18 sty 17:03
ICSP: Zacznij od podstawienia t = 2x
18 sty 17:07
Monika : omg, chyba zgubiłam się całkiem... czemu tak?
18 sty 17:13
ICSP: | | 1 | |
albo wyciągnij |
| przed całkę. |
| | 4 | |
Obydwie metody zmierzają do tego samego − aby w mianowniku przed x
2 stała 1.
Potem korzystasz ze wzoru który jest podany w powyższym linku (patrz przypadek III)
18 sty 17:16
Monika : nie ma innego sposobu ? na zajęciach nie wspominaliśmy nic o wzorach, tylko samo podstawianie
było : <
18 sty 17:21
ICSP: Po to właśnie są wzory. Oby za każdym razem nie wykonywać tego podstawienia.
| | √3 | |
Oczywiście możesz od razu podstawić t = |
| x |
| | 2 | |
18 sty 17:23
Monika : hmm, a w ten sposób?
∫
13+4x2dx= |4x=t; 4dx=dt ; dx=
14dt|= ∫
13+t2*
14dt=
| | 1 | | 1 | | 4x | |
14∫ |
| = |
| arctg |
| + c |
| | (√32)+t2 | | 4√3 | | √3 | |
pewnie znowu coś namieszałam
18 sty 17:47