wielomiany
marta: Wielomiany
x3+x2−2=0
X4−2x2−8=0
2x3+3x2+3x+1=0
3x3+x2+x=2
X6+x4−17x2+15=0
Prosze z wyjasnieniem a nie zgadywaniem
18 sty 14:21
18 sty 14:24
Tadeusz:
w pierwszym widzisz, że W(1)=0 ... więc dziel przez (x−1)
18 sty 14:26
olejnik: W pierwszym poszukaj rozwiązań wśród dzielników wyrazu wolnego, a potem skorzystaj z
twierdzenia Bezout.
W drugim wprowadź niewiadomą pomocniczą za x2 .
18 sty 14:26
Tadeusz:
albo
x3−1+x2−1=(x−1)(x2+x+1)+(x+1)(x−1)=(x−1)(x2+x+1+x+1)=(x−1)(x2+2x+2)
18 sty 14:29
marta: Dzieki
18 sty 14:34
pigor: ..., lub patrz i wyciągaj wnioski (po prostu myśl i ucz się):
1) 1| 2 (1 dzieli wyraz wolny 2) i w(1)=0 , to np. tak :
x3+x2−2=0 ⇔ x
3−x
2+2x
2−2= 0 ⇔ x
2(x−1)+2(x
2−1)= 0 ⇔
⇔ x
2(x−1)+2(x−1)(x+1)= 0 ⇔ (x−1) (x
2+2x+2)= 0 ⇔ x−1=0 v x
2+2x+1=−1 ⇔
⇔
x=1 v (x+1)
2= −1 (nigdy w zbiorze R), zatem tylko
x=1
spełnia (zeruje) dane równanie (ma ono jeden pierwiastek) .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
5) 1| 15 i w(1)=0 , to np. tak :
x6+x4−17x2+15=0 ⇔
⇔ x
6−x
4+2x
4−2x
2−15x
2+15= 0 ⇔ x
4(x
2−1)+2x
2(x
2−1)−15(x
2−1)= 0 ⇔
⇔ (x
2−1) (x
4+2x
2−15)= 0 ⇔ x
2−1=0 v x
4+2x
2+1−16=0 ⇔
⇔ x
2=1 v (x
2+1)
2=16 ⇔ |x|=1 v x
2+1=4 ⇔
x= −1 v
x=1 v x
2=3 ⇒
⇒ |x|=
√3 ⇔
x= −√3 v
x=√3 , podsumowując
x∊{−3,−1,1,3}. ...
18 sty 14:59