oblicz sin3α ....
Dominik: oblicz sin3α i cos3α jeśli:
| | √5 | | π | |
sinα = |
| ; α∊(0; |
| ) |
| | 5 | | 2 | |
18 sty 13:55
Eve:
sin3α=sin(2α+α)=
18 sty 13:58
18 sty 13:58
Dominik: czyli korzystam ze wzoru:
| | √5 | |
sin(α+β) = sinαcosβ+cosαsinβ i co co wyjdzie jest równe |
| tak? |
| | 5 | |
a co z tym że α∊do tego zbioru? coś z tym zrobić?
18 sty 14:03
Eve: sin(...)=sin2αcosα+cos2αsinα=... rozpisz sin2α i cos2α
podstawiasz za sin a cos z 1
18 sty 14:06
Dominik: za cos
2 α podstawiłem 1−sin
2α i wyszło mi: 2sinα − 2sin
3α − sin
2α +1
| | √5 | | 20+8√5 | |
za sinα podstawiłem |
| i wyszło mi |
| a w odpowiedziach jest |
| | 5 | | 25 | |
| | 11√5 | |
|
| nie ogarniam maty  |
| | 25 | |
18 sty 14:18