Całka podwójna
Elektro: ∫∫ xy dx dy na obszarze: y=x, y=2x, x=0, x=2
18 sty 01:41
Eve:
∫0 2dx∫x2xxydy=
liczysz całkę ze względu na y i obliczasz oznaczona, potem ze wzgledu na x i tak samo oznaczoną
18 sty 09:12
Elektro: Niestety nie bardzo to czuję, a jutro mam zaliczenie z takich zadań właśnie,mógłby ktoś krok
po kroku mi pomóc?
18 sty 20:13
Eve: ∫dx=?
18 sty 20:13
Elektro: X + c
18 sty 20:21
Eve: wróć, najpierw tę całkę prawą ze względu na y, x traktujesz jak stałą
18 sty 20:31
Elektro: spróbuję trochę sama wyczuć z przykładów z książki ewentualnie, jakby co to wrócę tu za jakiś
czas
18 sty 20:47
Eve: policz tę całkę ∫xydy
18 sty 20:48
Elektro: jeżeli x jest traktowany jako parametr (całość) to całka z tego wynosi x (bo y się wyzeruje, a
x zostanie jako stała), tak?
18 sty 20:52
18 sty 20:54
Elektro: o matko, tak... i x zostaje z przodu jako parametr i wtedy mamy 12y2 * x, tak ?
18 sty 20:58
Eve: | | 1 | |
tak, teraz całka oznaczona w granicach x→2x, dla |
| y2*x |
| | 2 | |
18 sty 21:01
Elektro: i podstawiam to za y czy za x ?
18 sty 21:04
Eve: za y
18 sty 21:05
Elektro: 1,5 x3 mi wyszło
18 sty 21:09
Eve: dobrze, teraz ∫ z tego w granicach 0→2
18 sty 21:10
Elektro: 6 ?
18 sty 21:12
Eve: yes, yes, yes
18 sty 21:14
Elektro: super

mam jeszcze jeden przykład, pomógłbyś/pomogłabyś?
18 sty 21:14
18 sty 21:15
Eve: spróbuję
18 sty 21:16
Elektro: ∫ (w granicach 0−>9) ∫ (w granicach √y−>3)(sin (πx3) dx ) dy
Trzeba tu jakoś zmienić granice całkowania i wiem, że ma wyjść 23π
18 sty 21:17
Elektro: super, dzięki, już ściągam
18 sty 21:17
18 sty 21:23
18 sty 21:25
Elektro: już patrzę, super
18 sty 21:27
Elektro: Jak zamieniono te całki (2. krok − granice) ?
18 sty 21:30
Elektro: narysować to może i odczytać obszar normalny względem y ?
18 sty 21:32
Elektro: już mam
18 sty 21:35
Eve: dobrze, bo ja juz na oczy nie patrzę
18 sty 21:47
18 sty 21:52
Gray: Jak to jak:
Evie daj

. Będzie jak znalazł, gdy trafi do raju...
19 sty 11:46