calka oznaczona
tio: mam problem z taką całką
0∫9 ( √y∫3 sin(πx3) dx ) dy=0∫3 ( 0∫x2 sin(πx3) dy ) dx=
=0∫3 ( x2 sin(πx3) dx= i tu mam problem jak to rozwiązać bo przez części mi nie wychodzi...
pomocy
5 gru 13:20
J:
| | 1 | |
..spróbuj podstawić: x3 = t , 2x2dx = dt x2dx = |
| dt
|
| | 2 | |
5 gru 13:30
tio: oh...my.. dzięki chyba już zapomniałem jak całkować

dzięki
5 gru 13:33
tio: ale jak czekaj ostatnia linijka mi się nie zgadza :
1/2 * ∫ sin (πt) dt =
bo x2 dx ≈> 1/2dt i x3 ≈> t
tak?
5 gru 14:04
tio: omg pochodna 3x
2 a nie 2x ok już teraz wiem dlaczgo nie wychodziło
5 gru 14:18