logarytmy
basia: naszkicuj wykres funkcji f określ przedziały monotoniczność tej funkcji
proszę o jakieś nakierowanie jak to się robi .
a)f(x)=3/x−3/+1
b)f(x)=/3/x/−3/
c)f(x)=/log2(x−1)/
d)f(x)=/log2/x−1//
17 sty 19:34
basia: ?
17 sty 19:45
kyrtap: przekształć odpowiednio 3x ooraz log2 x aby otrzymać szukane funkcje
17 sty 19:49
basia: przekształcić ale jak ?
17 sty 19:50
kyrtap: a) y = 3x nałożenie wartości bezwzględnej na x (zostawiasz ten wykres który jest po prawej
stronie osi oY i odbijasz go z prawej osi oy na lewą stronę osi oy) −−−−> 3|x|
translacja o wektor [3,1] −−−−−−−> y = 3|x−3| +1
17 sty 19:56
basia: czyli narysować wykres robiąc tabelkę z y=3x a następnie przesunąć go o 3 jedno w prawo ?
(czemu w lewo)? i wtedy przesunąć go o 1 w dól ?
17 sty 20:37
17 sty 20:40
17 sty 20:41