Zespolone
Basiek: Zespolone

Może macie jakieś zadanka z liczb zespolonych (nie jakieś super − super trudne), których
możnaby użyć w celu powtórki?
Pozdrawiam,
B.
16 sty 22:33
Saizou :
Wyznacz pierwiastki 8 stopnia z jedynki, kochana okularnico
16 sty 22:34
Basiek: Cześć,
Saizou. Dzięki, zadanko uświadamia mi, jak wiele nie pamiętam.
16 sty 22:37
Saizou :
Witam Cię
Basiu, zgadnij na jakim kierunku wylądowałem
16 sty 22:38
Saizou :
albo jeszcze takie coś: obliczyć cos(6x) i sin(6x), oczywiście korzystając z liczb zespolonych
16 sty 22:40
Saizou :
no i jeszcze coś takiego
obliczyć zn−(z→)n gdzie z→ to sprzężenie z
16 sty 22:42
Basiek: Matematykę?
16 sty 22:43
Saizou : hihi tak
16 sty 22:43
Basiek: Stooooooop.
16 sty 22:43
Saizou : ok... poczekam na pierwiastki 8−st z 1
16 sty 22:45
Basiek: Możesz się dziś nie doczekać
16 sty 22:48
Saizou :
po prosty rozwiązujemy
z6−1=0
16 sty 22:50
5-latek: Na razie wpisz do wolframa i napisz
Saozou a jutro sobie policzysz
16 sty 22:50
Basiek: Nie oszukujemy, to nieładnie!
16 sty 22:51
Basiek: Podstawowy problem: trzeba odnaleźć kalkulator.
16 sty 22:52
Saizou :
ale po co kalkulator
16 sty 22:56
Basiek: Ale się zrobiłeś czepialski...
16 sty 22:59
Saizou :
studia wymusiły ode mnie nieużywanie kalkulatora
16 sty 23:01
5-latek: W koncu przyszły matematyk
16 sty 23:01
Saizou :
my tu gady−gadu a pierwiastki same się nie policzą
16 sty 23:05
Basiek: | | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
8√1={1, |
| + |
| i, i, − |
| + |
| i, −1, − |
| − |
| i, −i, |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
16 sty 23:06
Saizou :
oł kej

a obliczenia
16 sty 23:11
Basiek: Nie mówisz serio...
16 sty 23:12
Saizou :

jest dobrze
16 sty 23:15
Saizou : zapomniałem wpisać na rysunku pierwiastka
16 sty 23:21
Basiek: Wiem, wiem.

Sprawdziłam sobie to tym samym trikiem, żeby nie było wstydu.
http://prntscr.com/5tcm3m (Żeby nie było, że oszukiwałam, jeśli jesteś estetą, to nie patrz, nie zamierzałam
pierwotnie chwalić się tym zapisem.)
16 sty 23:21
Basiek: Aaa to cos(6x) i sin(6x), to kompletnie nie wiem, jak mam obliczyć. Czy to po prostu nie
będzie:
16 sty 23:29
Saizou : bo nie sprecyzowałem treści rozpisz cos6x i sin6x względem sinx i cosx
16 sty 23:30
Basiek: No tego w zeszycie nie znajdę. Książko, gdzie jesteś?
16 sty 23:32
Saizou : podpowiem że to z pana Moivre
16 sty 23:34
Basiek: Do tego już doszłam, ale serio oczekujesz, że obliczę sobie radośnie ze wzoru dwumianowego
cos(6x)?
16 sty 23:36
Basiek: Powtórzę: 6x
16 sty 23:36
Saizou : 6x to mało

tym bardziej że jak raz to zrobisz to masz od razu sin6x i cos6x
16 sty 23:37
Basiek: Połowa z tego, co? 3x jak znalazł.

Zlituj się, potrzebuję jeszcze tej nocy z godzinkę
spędzić nad całkami.
16 sty 23:38
Basiek: No dooobra! Robię szóstkę. Uwaga, to potrwa.
16 sty 23:38
Saizou :
weź zrób sobie trójkąt Pascala i masz już współczynniki
16 sty 23:39
Basiek: Hm, no tak. Trójkąt Pascala. To też sobie przypomnę.
TABULA RASA to ja. Dziś się utożsamiam. Kolos w środę. Ech. Zaczynam liczyć!
16 sty 23:41
Saizou :
trzymam kciuki
16 sty 23:43
16 sty 23:55
Saizou :
tylko że jak piszesz np.
z=(cosx+isinx)
6=cos6x+isin6x
to zapisz
Re(z)=cos6x=....
Im(z)=sin6x=....
a tak jest dobrze
16 sty 23:58
Basiek: A to ostatnie jest straszne i ja wiem tylko, że
zn− (−z−)n= rn[(cosnφ+isinnφ)−(cos(−nφ)+isin(−nφ)]=... ?
17 sty 00:02
Saizou :
eh... tam miał być zn+(z−)n
17 sty 00:06
Basiek: Nie wyjdzie to w jakiś super super sposób 2Re(z)=2x?
17 sty 00:08
17 sty 00:10
Saizou :
skorzystaj z tego co napisałaś
rn[(cosnφ+isinnφ)+(cos(−nφ)+isin(−nφ)]
17 sty 00:10
Saizou :
nie wiem czy tam jest to ale
| | 2π | | 2π | |
ωn=ωn−1(cos |
| +isin |
| ) |
| | n | | n | |
jest to wzór na n−ty pierwiastek z jedynki (wystarczy znać jakikolwiek pierwiastek i można
sobie wszystko obliczyć )
17 sty 00:13
Basiek: Milu, obawiam się, że wysoki. Mimo, że raczej nie spodziewam się "udowodnij, że..."
Dzięki za materiały. Na pewno przeglądnę.
Saizou, czy ja mogę dodawać sin do sin i cos do cos? Przy mnożeniu był taki wzór, ale
dodawanie...?
17 sty 00:14
Saizou : możesz, przecież tu działają takie same działania jak w R
17 sty 00:16
Basiek: Mój matematyk by Cię za takie sformułowanie wyśmiał i słownie zlinczował. Ała.
17 sty 00:17
Saizou : to jest pewien skrót myślowy
17 sty 00:18
Basiek: Serio jest takie twierdzenie, które pozwala to
dodać? Ty chcesz, żebym to dodała?
17 sty 00:18
Saizou :
bo liczby zespolone wprowadza się tak:
w zbiorze R2 par liczb rzeczywistych określamy działania
(a,b)+(c,d)=(a+c,b+d)
(a,b)•(c,d)=(ac−bd,bc−ad)
no i to tworzy ciało liczb zespolonych
ale z postaci pary mozna przejśc do postaci kanonicznej
17 sty 00:21
Saizou :
tak na prawdę robisz to samo co dla pary w R2
17 sty 00:22
Basiek: Dobra, po małych konsultacjach już wiem! Uwaga, odpowiadam:
=rn[cosnφ+isinnφ+cosnφ−isinnφ]=rn*2cos(nφ)
To ze względu na parzystość cosinusa i nieparzystość sinusa.
17 sty 00:23
Basiek: Sorry, ale to było zbyt oczywiste. Dawno nie widziałam oczywistych zadań i wtedy jakoś tak
wydaje mi się, że to podstęp iiii w ogóle jest źle.
17 sty 00:24
Saizou :
no i jest ok

to co udowodnij wzory de Moivre ?
17 sty 00:25
Basiek: W udowadnianie bym nie wchodziła, muszę na środę ogarnąć zespolone, algebrę i analizę.
17 sty 00:26
Saizou :
ja dzisiaj po kole z algebry, jeszcze logika i analiza
17 sty 00:27
Basiek: Łączę się w bólu.

Ja staram sie jednym okiem zespolone, drugim całki, gdzieś tam z boku ekstrema...
Boli mnie życie. Ale wiem, co czujesz!
17 sty 00:28
Saizou : mnie z analizy brakuje 9 ptk żeby zaliczyć ćwiczenia, wiec luz, no i jeszcze logika ćw ale tu
musze zaliczyć koło, a potem uczyć się do sesji
17 sty 00:29
Godzio:
Stare dobre czasy ... analiza, algebra
17 sty 00:30
Basiek: Mnie też 9. Za kolosa jest 28.
Ale to są naprawdę trudne zadanka. Serio serio serio.

Mogę Ci pokazać jakieś. Mniej, niż
30%, a taki stres...
17 sty 00:31
17 sty 00:33
Godzio:
Czytałem to zadanie, ale nie mam pojęcia jak to się robiło, to było 3 lata temu, a nigdy więcej
z tego nie korzystałem
17 sty 00:34
Saizou : no cóż.... zapytam się może w poniedziałek profesora
17 sty 00:36
Godzio:
Zaraz pomyślę jeszcze.
17 sty 00:38
Saizou : ale ja chyba mykam, jutro trzeba wstać i sprzątać................eh... ale dziękuję za
zainteresowanie
17 sty 00:38
Basiek: To np. z pierwszego (podobno sporo prostszego) kolokwium:
http://prntscr.com/5tdnui
Podobało mi się jeszcze jedno:
http://prntscr.com/5tdou2
Sorry, ale nie chciałabym, żeby mnie ktoś zdybał. Wiadomo, że kolosy i egzaminy z poprzednich
lat krążą...

screenami trudniej znaleźć.
17 sty 00:39
Basiek: PS Jakby ktoś dla zabawy sobie robił i chciał się podzielić rozwiązaniem, to jestem całym
serduszkiem za.
Saizou, dzięki, dobranoc.
17 sty 00:40
Saizou :
skończyłem to czytać na wyrażaniu dany jest homomorfizm i pół alfabetu
17 sty 00:41
Basiek: Takie kolosy <3
17 sty 00:42
Godzio:
PW ma rację, tak powinno się zrobić
17 sty 00:45