Dalej wlasnosc funkcji
5-latek: Znajdz f(f(x)) jezeli f(x)= x2+x+1
Tu bym prosil o ewentualne rozpisanie
16 sty 21:30
Eve: f(x2+x+1)=(x2+x+1)2+(x2+x+1)+1
16 sty 21:32
Godzio:
f(x) = x2 + x + 1
f(1) = 12 + 1 + 1
f(a) = a2 + a + 1
no i tak samo
f(f(x)) = (f(x))2 + f(x) + 1 = ...
16 sty 21:33
5-latek: Dziekuje CI bardzo . Juz teraz zalapalem

Troche to jest ciezkie juz dla mnie
16 sty 21:35
5-latek: Witaj
Godzio
dziekuje rowniez
16 sty 21:37
Eve: ależ dlaczego? wystarczy podstawić co trzeba i gdzie trzeba
16 sty 21:37
5-latek: Tak tylko zapytam .
Dobrze jest to teraz pojac bo to sie przyda potem przy zlozeniu funkcji ?
16 sty 21:40
Godzio: f(f(x)) to właśnie jest złożenie funkcji ze sobą samą
f(f(x)) = f o f
f(x) = x2 + x
g(x) = 2x − 1
f o g = f(g(x)) = g2 + g = (2x − 1)2 + 2x − 1 = ...
16 sty 21:43
5-latek: Eve ale to chyba bede mial w 4 albo 5 klasie podstawowki
16 sty 21:43
Saizou :
Jeśli g: A→B i f: B→C to
(f ◯ g)(x)=f(g(x))
i jest to funkcja f ◯ g: A→C
16 sty 21:44
16 sty 21:45
5-latek: dziekuje CI bardzo Godzio za wytlumaczenie
Ja juz tego nie pamietam I dobrze jest sobie przypomniec
16 sty 21:47
5-latek: Saizou Pewnie ze mozesz
16 sty 21:48