Daro: ∫sin(x)*cos(x)
Proszę to rozpisać jak najszerzej. Krok po kroku jak należy to robić.
20 paź 08:50
Daro: albo proszę o wzór jak to zrobić
20 paź 14:37
Jakub: sinx*cosx = 1/2sin2x (ze wzoru sin2x=2sinxcosx na stronie
1543)
∫1/2sin2x = 1/2∫sin2x = 1/2 (-1/2cos2x) = -1/4cos2x + C
20 paź 15:44
b.: to już było rozwiązane, poszukaj trochę postów niżej
20 paź 15:45
Daro: tam było rozw. że 1/2 ? To które jest dobre?
20 paź 16:11
b.: ojej, tam było w innej postaci, wszystkie 3 postacie są dobre
20 paź 16:21
Daro: ∫1/2sin2x a to ∫1/2sin2x to macie to samo? Chcę rozw. to 2 przykladu. Przecież
∫sin(x)=-cosx a z ∫cos(x) mamy sin(x). Proszę tylko o wytłumaczenie tego gdzie wam się
sin stracił. Do jakiego wzoru ogólnego mam to podstawić żeby mi to wyszło.
20 paź 16:44
Jakub: Jeżeli masz całkę z iloczynu sinxcosx to nie możesz osobno całkować sin i osobno cosx.
Dlatego
skorzystałem ze wzoru :
sin2x = 2sinxcosx /:2
1/2sin2x = sinxcosx
i teraz całkuję tylko jedną funkcję trygonometryczną
20 paź 17:57
b.: Inne rozwiązanie (przez podstawienie) jest w poście nr 2700:
https://matematykaszkolna.pl/forum/2700.html
21 paź 13:51