16 sty 13:28
Mila:
Przecież już to wyjaśnialiśmy. Są dwa sposoby .
16 sty 19:21
kyrtap: jestem za tępy na to wiem tylko tyle z tego zadania że mogę odczytać wektor normalny prostej i
nic więcej
16 sty 19:36
kyrtap: płaszczyzny
16 sty 19:36
kyrtap: Jak Mila masz jeszcze nerwy na mnie prosiłbym Ciebie o napisanie tych dwóch metod
16 sty 20:02
Mila:
Płaszczyznę
π: 2x+y−z−7=0 zapisac w postaci parametrycznej.
Szukamy punktu leżącego na płaszczyźnie:
dla z=0 mamy 2x+y=7 dla x=1
2*1+y=7⇔y=5
P=(1,5,0)∊π (spełnia równanie płaszczyzny.
n→=[2,1,−1] wektor normalny płaszczyzny
I sposób
Szukamy wektorów u i v rozpinających płaszczyznę π. Wektory te są prostopadłe do n→
Niech u→=[x,y,0], u⊥n⇔iloczyn skalarny jest równy 0⇔
[x,y,0]o[2,1,−1]=0⇔2x+y=0 obierasz dogodne x, np x=1 wtedy
2*1+y=0⇔y=−2
u→=[1,−2,0]
Tak samo szukamy wektora v
Niech v→=[0,y,z]
[0,y,z]o[2,1,−1]=0⇔y−z=0 np y=1,z=1
v=[0,1,1]
równanie płaszczyzny:
P=(1,5,0)∊π
x=1+1s+0t
y=5−2s+t
z=0+0t+t
s,t∊R⇔
x=1+1s
y=5−2s+t
z=t
16 sty 20:27
Mila:
II sposób jak podano w linku.
π: 2x+y−z−7=0 zapisac w postaci parametrycznej.
Szukamy 3 punktów ( niewspółliniowych) leżących na płaszczyźnie:
P
1=(1,5,0)
Niech P
2= (0,y,z) ⇔2*0+y−z=7
y=8, 8−z=7 ⇔z=1
P
2=(0,8,1)
Niech P
3=(x,0,z)⇔2x+0−z=7 dla z=3
2x−3=7
x=5
P
3=(5,0,3)
Wektory ( mają być niewspółliniowe), P
1=(1,5,0),P
2=(0,8,1),P
3=(5,0,3)
P
1P
2→[−1,3,1]
P
1P
3→[4,−5,3]
| −1 | | 3 | |
| ≠ |
| nie są równoległe |
| 4 | | −5 | |
x=1−s+4t
y=5+3s−5t
z=0+s+3t
Równania parametryczne mogą być różne tej samej płaszczyzny. ( zależy to od wyboru wektorów
rozpinających)
Sprawdź , czy przedstawiają tę samą płaszczyznę π.
16 sty 20:45
16 sty 20:48