wlasnosci funkcji dalej dalej .
5-latek: Znajdz dziedziny i zbiory wartosci funkcji
b)y=x
2+2 D
f=R ZW
f=<2,oo)
c)y=
√x2=|x| D
f=R ZW
f=<0,oo)
d)y=(
√x)
2 to y=x D
f=R ZW
f=R
e)y=1 D
f=r ZW
f=1
f) y=0 to D
f=R ZWf=0
Znajdz przeciwobrazy przedzialu (0,3) dla wszystkich tych funkcji
Wedlug mnie
c)f
−1((0,3))=(−3,3}
d)f
−1((0,3))=(0,3)
W b) musi byc chyba przedzial <2,3) (ze wzgledu na zbior warosci tej funkcji i wtedy
f
−1((0,3))=(0,1)
Reszte nie wiem . Da to funkcje stale
15 sty 20:25
Metis: Dobry wieczór
5−latku!
274100
15 sty 20:27
5-latek: Wytlumaczy ktos?
15 sty 20:46
Gray: Dziedzina d) źle.
Przeciwobrazy: c) bez zera; b) źle − może być (0,3).
15 sty 20:46
5-latek:

Czemu w d)zle dziedzina ?Mam y=x
W c) juz wiem dlaczego bez 0 bo przedzial bez 0
Mozesz wytlumaczyc dlaczego b) zle w przciwobrazach ?
15 sty 20:55
Frost: √x
x≥0
15 sty 20:58
5-latek: Ale moge zapisac ze (√x)2=x albo (√x)2=|x|
Ale i moge sie mylic
15 sty 20:59
Gray: x=(√x)2 ≠ √x2 = |x|
15 sty 21:06
Gray: Przeciwobraz w b) to (−1,1) → np. patrz Twój rysunek.
15 sty 21:07
5-latek: Nie spieram sie
Sugerowalem sie zadaniem z ksiazki Anusiaka gdzie pyta sie ktore z rownosci sa prawdziwe dla
wszysktkich x dla ktorych maja sens i wlasnie tak mam zapisane
15 sty 21:11
Gray: No i dobrze ma zapisane. Anusiak zabezpieczył się zwrotem "... dla wszysktkich x dla ktorych
maja sens ...". Ty ustalałeś dziedzinę, czyli te x, dla których mają one sens; Anusiak tego
nie robił.
15 sty 21:14
5-latek:

Proszse jeszcze zebys mi wytlumaczyl oczywiscie jak masz chec te pozostale
np e)y=1
Tego nie rozumiem
15 sty 21:15
5-latek: czyli dziedzina w d)<0,∞) poprawiam
15 sty 21:17
5-latek: Te w cwiczeniach to w miare proste przyklady ale w zadaniach
15 sty 21:19
Gray: e) f(x)=1, czyli f−1((0,3)) = f−1({1})=R
15 sty 21:37
5-latek: Dziekuje CI bardzo za pomoc .
15 sty 21:40
Gray: Nie ma sprawy.
15 sty 21:43