Kombinatoryka
Vetuz: W grupie 20 osób jest 12 kobiet. Ile jest sposobów wybrania pięcioosobowej delegacji z tej
grupy, tak aby :
a) znalazły się tam co najwyżej dwie kobiety − zrobiłem

b) znalazła się tam co najmniej jedna kobieta
1 K / 4 M
2 K / 3 M
3 K / 2 M
4 K / 1 M
5 K
dobrze interpretuje?
15 sty 19:52
Vetuz: bo robie tak i wynik nie zgadza się
15 sty 19:57
Mila:
w(b) możesz obliczyć prawd. zdarzenia przeciwnego, będzie mniej przypadków=
B'−wybrano 5 mężczyzn.
P(B)=1−P(B')
15 sty 19:58
15 sty 20:00
Mila:
To jakimi metodami Cię uczono?
To jest typowe zadanie na zastosowanie kombinacji.
15 sty 20:22
Mila:
No tak obliczyłam prawdopodobieństwo, troche za daleko poszłam. Nie przeczytałam uważnie.
Odpowiedz na pytanie, zaraz policzę i jaka masz odpowiedź?
15 sty 20:26
Vetuz: 15448, taka odp. Zrobilem jak kolega w linku ktory wyslalem, 20;00
15 sty 20:35
Mila:
| |
liczba wszytkich możliwości wyboru 5 osób z 20. |
| |
| |
liczba wszytkich możliwości wyboru 5 mężczyzn z grupy 8 mężczyzn. |
| |
| | | |
− | =15504−56=15448 na tyle sposobów można wybrać pięcioosobową delegację w które |
| | |
jest co najmniej jedna kobieta.
15 sty 21:08
Mila:
15 sty 21:27