Wielomiany
Ja123: Wielomian W(x) daje przy dzieleniu przez (x+3) resztę 6. Przy dzieleniu przez (x−2) resztę 1.
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez (x−2)(x+3).
Jak robi sie tego typu zadania?
14 sty 18:52
Ja123: Jeśli wieloman w(x) dzielony przez x+3 daje resztę 6, a dzielony przez x−2 daje resztę 1, to
jaką da resztę gdy dzielony jest przez (x+3)(x−2)
Wiem, ze
W(−3)=6
W(2)=1
W(x)= (x+3)(x−2) • Q(x) + (ax+b)
Wiec R(x)= ax+b
R(−3) = 6 = −3a + b
R(2) = 1 = 2a + b
I z tego już wychodzi, tak?
14 sty 19:08
Ja123: b=3 i a=−1?
14 sty 19:15
14 sty 20:21