witam mam pytanie na temat jak robi sie wykresy funkcji liniowych.
Selfie:

witam mam pytanie na temat jak robi sie wykresy funkcji liniowych.
nie wiem jak okreslic pnkty w przykladnie np jak
y= 1/2x − 2
Czy ten rysunek jest dobrze zrobiony ?
Tam gdzie jest kropka to punkt (o;1)
14 sty 18:22
5-latek: Po co zmieniasz nick i piszsesz to samo 2 razy
Przeciez CI tlumaczylem . Nie potrafisz rowiazac prostych rownan?
14 sty 18:24
5-latek: Rysunek jest zrobiony zle
14 sty 18:25
14 sty 18:26
Eta:
14 sty 18:27
5-latek: Witam

Pozdrawiam
14 sty 18:29
Selfie: Ale jak ma wyjsc ten sam rysunek jak uzytkownikowi eta jak y=1/2x−2
a 0=1/2x−2 jak maja wyjsc te wspolrzedne ?
14 sty 18:35
5-latek: Przeciez dzielenie to jest mnozenie przez odwrotnosc dzielnika (to jest szkola posdtawowa )
A ja jesten jeszce w przedszkolu

czyli mamy punkt (4,0) −−masz tam taki punkt zaznaczony na wykresie u
Ety ?
14 sty 18:41
5-latek: Teraz do wzoru funkcji podstawiaj za x=0 i licz y
14 sty 18:42
Selfie: Rozumiem tylko jeszcze jak powstalo to −2 na wykresie jakbys mogl mi to rozpisac jak 4 to bylo
by super
14 sty 18:47
5-latek: y=0−2
y=−2 czyli bedzie punkt (0,−2) (to jest dla mnie

A teraz powiem ci w wielkiej tajemnicy (tylko mikomu o tym nie mow ze ten drugi punkt ten co
teraz liczylismy nawet nie musisz obliczac tylko odczytasz ze wzoru funkcji
Zobacz funkcja liniowa ma postac
y=a*x+b
Ten wspolczynnik b informuje nas wlasnie w jakim punkcie na osi Oy wykres funkcji ja przetnie
| | 1 | |
Teraz patrz mamy taki wzor funkcji y= |
| x−2 Tak? To czyli u nas b=−2 z tego co CI |
| | 2 | |
napisalen teraz wykres funkcji przetnie os OY w punkcie ( −2)
A mysmy wyliczyli ze y=−2 (Jest to samo ?
Przzeciez takie rzeczy to nauczyciel pewwnie mowil na lekcji ?
A napisz mi w jakim punkcie wykres takiej funkcji y=3x+4 przetnie os OY?
14 sty 19:02
Selfie: czyli to bedzie (8,0) I (0,4) zgadza sie ?
14 sty 19:12
Selfie: nie cos sie nie zgadza
14 sty 19:17
5-latek: Policzylem Ci punkty −napisalem wspolrzedne punktow a Ty swoje
Jeszce raz przeczytaj to co napisalem (a jesli nie zromusiesz to jutro pojdziesz do swojego
nauczyciela niech CI wytlumaczy
14 sty 19:21
Selfie: jestem w momencie keidy
Y=3x+4
0−4=3x
−4=3x
I nie wiem co dalej >>
14 sty 19:21
5-latek: Patrz na wykres 18:27
14 sty 19:22
Selfie: dalej nie rozumiem >>
14 sty 19:23
Selfie: Wyszlo mi (0 −12) I (4;0)
14 sty 19:29
5-latek:

Ach tej funkcji
Ja tylko pytalem Cie o to w jakim punkcie prztnie os OY wykres wiec tak ten punkt (0,4) jest
dobry

(czyli zalapales/as (ten czerwony
Natomiast musimy policzyc pukt przeciecia tej funkcji z osia OX
czyli za y wstawiamy 0 do wzoru funkcji
0=3x+4
0−4=3x
−4=3x musimy wyliczyc x
Zobacz 3x= inaczej 3*x to sa dwa czynniki (jeden czynnik to 3 a drugi czynnik to x
−4=3*x lub inaczej zapisane 3*x=−4
| | 10 | | 10 | |
Wezmy taki przyklad 10= 2*5 to 2= |
| tak ? albo 5= |
| tak ? |
| | 5 | | 2 | |
My mamy tak −4=3*x to teraz patrz na ten przyklad z 10 i wedlug tego napisz ile wynosi x
x=....
14 sty 19:37
Selfie: x=−4/3?
14 sty 19:46
5-latek:

| | 4 | |
czyli punkt przeciecia z osia OX ma wspolrzedne (− |
| ,0) |
| | 3 | |
Z osia OY takie wspolrzedne (0.4)
Masz dwa punkty −prowadzisz prosta i masz wykres
Dla funkcji liniowej raczej sie tabelki nie robi bo to wykres jak widzisz jest zrobic prosto
I jeszce jedno widzisz ze ta funkcja y=3x+4 na wykresie jest rosnaca (bo wykres pnie sie do
gory
ze wzoru patrzymy ze a=3 czyli dla a>0 funkcja jest rosnaca
Wobec tego wykres jest zrobio ny dobrze
Na koniec jak sa podawane wspolrzedne punktow to zawsze pierwsz jest x
owa a poten y
owa
14 sty 19:55
Eta:

y=3x+4 dla x= −1 y= 3*(−1)+4 = 1 A(−1,1)
dla x= 0 y= 3*0+4 B(0,4)
14 sty 19:58
5-latek: Jeszcze raz sobie to wszystko przeczytaj od poczatku . Zobacz jak sie liczy wspolrzedne punktow
przeciecia z osiami czyli z osia OX i OY .
14 sty 19:59
Selfie: @5−latek
Naprawde dzieki za czas poswiecony, wielki szacun dla Ciebie
14 sty 20:00
5-latek:
14 sty 20:01