Funkcja liniowa prosze o pomoc :x
Choyou: witam mam pytanie na temat jak robi sie wykresy funkcji liniowych.
nie wiem jak okreslic pnkty w przykladnie np jak y= 1/2x − 2
Wiem ze jak jest − to maleje, +to rosnie a =stala
Wiem, ze robi sie to na tabelke ale nie wiem jak to robic...
14 sty 16:56
5-latek: Masz wzor funkcji np ten Twoj
Jesli za x wstawisz 0 do wzoru to otrzynmasz wspolrzedna y
| | 1 | |
czyli y= |
| *0−2 wylicz z tego y (mamy punkt o wspolrzednej x=0 i wyliczone y |
| | 2 | |
Teraz jesli do wzoru za y wstawimy o to wyliczymy wspolrzdna x
| | 1 | |
czyli 0= |
| x−2 wylicz ztego x (mamy punkt o wsplrzednej wyliczone x i y=0 . |
| | 2 | |
Masz dwa punkty mozesz zrobic wykres (bo przez dwa punkty mozemy poprowadzic prosta (wiadomo z
nauki geometrii
https://matematykaszkolna.pl/strona/41.html
14 sty 17:04