Symbol Newtona, problem z zadaniem
Vetuz: Temat: Symbol Newtona, problem z zadaniem
Dzień Dobry, nie byłem na początkowych lekcjach kombinatoryki.
Mam pewne zadanko:
| | | |
n + | = 15, zastosowałem symbol Newtona |
| | |
i teraz kompletnie nie wiem co z tym zrobić, pomocy !
14 sty 17:12
PW: n! = (n−2)!·(n−1)·n
14 sty 17:18
Draghan: Musisz sobie rozpisać silnie. Co to silnia, to oczywiście wiesz...?

Powinno się ładnie poskracać.
14 sty 17:19
Mila:
10!=1*2*3*4*5*6*7*8*9*10
Możesz to zapisać, w zależności od potrzeb np. tak:
10!=(1*2*3*4*5*6*7)*8*9*10=7!*8*9*10
albo tak:
10!=8!*9*10
Możesz n! zapisać tak:
n!=(n−2)!*(n−1)*n
| | n! | | (n−2)!*(n−1)*n | | n*(n−1) | |
Wtedy |
| = |
| = |
| |
| | 2*(n−2)! | | 2*(n−2)! | | 2 | |
14 sty 17:21
Vetuz: czyli zawsze jeżeli mam n! to podstawiam ten wzór?
14 sty 17:24
Draghan: Nie zawsze. Możesz na wiele różnych sposobów to rozpisać. Najważniejsze, żebyś zrozumiał, jak
inaczej można przedstawić silnię.
A można na wiele "układów":
| | (n+1)! | |
n! = 1 * 2 * 3 * ... * n = (n−1)! * n = (n−2)! * (n−1) * n = |
| ...itd.  |
| | n+1 | |
14 sty 17:31
Vetuz: ok.. więc zróbmy to metoda @@ PW
| | (n−2)!*(n−1)*n | |
n+ |
| = 15 |
| | 2!(n−2)! | |
2n + n
2−n= 30
n
2−n−30=0
Δ = 121
n= 5 ... x
2 −> sprzeczne
14 sty 17:57
Vetuz: ok, mam pewien problem z kolejnym zadaniem.
| n! | | 3!(n−2)! | |
| * |
| = |
| 2!(n−1)! | | (n+1)! | |
po postawienie.. skróceniu zostało:
| (n−2)!(n−1)*n | | 6 | |
| * |
| |
| 2 | | (n+1)! | |
14 sty 19:03
Vetuz: co z tym
14 sty 19:11
Draghan: Ufam, że dobrze skróciłeś, nie sprawdzam więc. Teraz rozpisz jeszcze (n+1)!.
14 sty 19:14
Vetuz: w jaki sposób?
14 sty 19:16
Mila:
c.d
| | n! | | 6 | | 3 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | n!*(n+1) | | n+1 | |
14 sty 19:19
Vetuz: Mila, skąd to sie wzielo?
14 sty 19:21
Mila:
Przeczytaj co Ci napisałam o rozpisywaniu silni. 17:21. Pisałam na konkretach abyś zrozumiał.
(n−2)!*(n−1)*n =n!
(n+1)!=n!*(n+1)
14 sty 19:24
14 sty 19:29