Zamiana jednostek.
LENA: Mam małe pytanie odnośnie jednostek.
Jak zamienić stężenie wyrażone w [µg/ml] na stężenie wyrażone w [mg/kg] .
Stężenie w [µg/ml] mam i nie wiem jak mam zamienić na [mg/kg]
14 sty 15:57
LENA: ++++
14 sty 16:05
Eve: 1kg=1l/q, gdzie q oznacza gestość substancji
mg=1000μg
14 sty 16:18
LENA: 7,41595 7,42404 983,4276187
1,42898 0,61656 184,1438511
0,56047 0,261 72,87182733
te 9 wartosci jest podanych w [µg/ml] i mam je zamienić. Eve mogłabyś/mógłbyś chociaż 1 dla
przykładu ?
14 sty 16:50
LENA: ++++++++++
14 sty 17:09
LENA: ===
14 sty 17:26
LENA: chociaż jeden. nikt
14 sty 18:05
Eve: juz sie robi
14 sty 18:06
Eve: 7,41595*0,001mg/ml
teraz podaj mi gęstość substancji
14 sty 18:10
Eve: generalnie robi sie to najprościej tak: 1μg=0,001mg, 1ml=0,001litrów
| | 0,001 | |
7,41595* |
| mg/l |
| | 0,001 | |
14 sty 18:14
LENA: aha czyli gęstość substancji też musze posiadać
14 sty 18:16
LENA: No oczywiście że musze mieć, ale nie mam
14 sty 18:23
Eve: a co to za substancja?
14 sty 18:32
LENA: Rozgniataliśmy kapuste włoską na papke, następnie dolaliśmy 10ml alko etylowego. osad
zostawiliśmy i odsączyliśmy a następnie rozpuściliśmy w trzech probówkach
7,41595 to jest ciecz która została nierozcieńczona
1,42898 to rozcieńczona x5
0,56047 to rozcieńczona x10
14 sty 18:44
LENA: (d etanolu w temp. 283 K d = 0,7979 g/cm3
, temp. 293 K d = 0,7895 g/cm3
, temp. 303 K
d = 0,7810 g/cm3
, 313 K d = 0,7722 g/cm3
),
Wydaje mi się że wybrać z tych wszystkich gęstość dla 293K bo była temp pokojowa.
14 sty 18:45
Eve: tak, bo tylko przy wodzie bierzemy 1dm3=1l=1kg w uproszczeniu
14 sty 18:52
LENA: To jeden przykład zrobisz ?
14 sty 19:04
Eve: | | kg | |
znalazłam ρ=789kg/m3=789 |
| dm3 |
| | 1000 | |
| | 0,001 | | 789 | |
zatem 7,41595* |
| * |
| mg/kg |
| | 0,001 | | 1000 | |
ale sprawdź jak dasz radę, bo dawno nie przeliczałam takich jednostek
14 sty 19:08
LENA: Wydaje mi się ze ok

ALe nie jestem pewna. Jakby ktoś jeszcze sprawdził to byłoby pysznie
14 sty 19:22
Eve: na to liczę, szkoda, że nie ma odpowiedzi
14 sty 19:26