matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Punkt przegięcia
Agaffa:
Znaleźć punkty przegięcia funkcji:
2−x
y=x*
√
2+x
2−x
1
Zapisuję w innej postacji: y=x*
[
]
2+x
2
−3
x(2+x)
[
]−4x
4
2−x
1
Obliczam pochodną: y'=
+
[
]
4−2x
2+x
2
Czy ktoś podpowie jak obliczyć z tego pochodną?
14 sty 00:29
daras:
https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html
potem oblicz druga pochodną i spr znak
14 sty 11:04