rozwiąż równanie
agggg: | | x2+x | |
Rozwiąż równanie i podaj dziedzinę. |
| =0 |
| | x | |
13 sty 18:34
5-latek: zalozenie x≠0
x2+x=0 i to rozwiaz
13 sty 18:39
agggg: Chodzi mi raczej o to czy będzie x=−1 i tyle ? bo będzie x(x+1) jak wyciągnę przed nawias no i
tego x sprzed nawiasu nie biorę pod uwagę ?
13 sty 18:42
5-latek: A dlaczego nie bierzesz pod uwage ?
przeciez x(x+1) to sa dwa czynniki nie jeden
Powinno to byc zapisane tak x*(x+1)=0 ale dla skrocenia zapisu piszsemy x(x+1)
Teraz kiedy iloczyn dwoch czynnikow =0?
Kiedy jeden czynnik =0 lub drugi czynnik=0
Rozwiaz to i masz wyniki
13 sty 18:50
5-latek: A tgeraz odpowiedz mi na takie pytanie
| | x2+x | |
Dlaczego napisalem ze x2+x=0 do rozwiazania tego rownania a nie |
| =0 ? |
| | x | |
13 sty 18:53
agggg: To ja tu zadaje pytanie
13 sty 18:56
5-latek: Odpowiem CI na Twoje jak Ty odpowiesz na moje .
Jesli nie weisz to napisz nie wiem to CI wytlumacze
13 sty 19:01
5-latek: x=−1 jest jednym z rozwiazan tego rownania ale nie jedynym
13 sty 19:05
agggg: i x=0
13 sty 19:07
agggg: Więc moze inne. W ciągu geometrycznym iloraz jest równy 2√2 a drugi wyraz 4. Napisz wzor
ogólny na n−ty wyraz ciągu.
13 sty 19:08
agggg: ii mam jeszcze 3 . chcesz ?
13 sty 19:09
Eve: jak obliczysz a2?
13 sty 19:10
13 sty 19:13
agggg: okej a w ciągu arytmetycznym trzeci wyraz jest równy 16 a siódmy 8 napisz wzor ...
Chcialabym wiedzieć czy mam dobre wyniki bo raz wyszlo mi inaczej i drugi raz tez ..
1. a1=8 a r=4
2. a1=0 a r=−2 to moje rozwiązania. Cz ktoś moglby sprawdzić czy są dobre ?
13 sty 19:15
5-latek: To trzecie to moze byc dla mnie za ciezkie bo widzisz ze ja chodzde dopiero do przedszkola i
juz mnie mama wola na kolacje
13 sty 19:17
Eve: a7=a3+4r
13 sty 19:19
Eve: 5−latku o tej porze jeść niezdrowo
13 sty 19:20
5-latek: a7=a3+4r
8=16+4r to −8=4r to r=−2
a3= a1+2r 16=a1+2*(−2) 16=a1−4 to 16+4=a1 to 20=a1
Popatrz kolejne wyrazy ciagu maleja bo a3=16 i a7= 8 to juz powinnas wiedziec ze
roznica r bedzie ujemna a nie dodatnia
Pewnie tez trzeba bedzie podszkolic sie w rachunkach
13 sty 19:27
5-latek:
13 sty 19:31
agggg: Jak widzisz wyszlo mi .
13 sty 19:31
5-latek: A co z a1? czemu CI wyszlo a1=0
13 sty 19:32
agggg: 20 2 zgubilam to chyba jasne skąd niby wyszlo by mi.0 jak mam −2 r
13 sty 19:52
5-latek: Zgubila
13 sty 20:00