stereometria
lel: Przekątna prostopadłościanu tworzy z jego krawędziami kąty α,β,γ. Wykaż, że sin2α + sin2β +
sin2γ = 2.
13 sty 14:37
lel: nikt?
13 sty 14:53
lel: up
13 sty 15:25
dero2005:
Oznaczenia:
a, b, c − boki prostopadłościanu
A − przekątna boku b,c
B − przekątna boku a,c
C − przekątna boku a,b
D − przekątna prostopadłościanu
α − kąt pomiędzy przekątną prostopadłościanu i bokiem a
β − kąt pomiędzy przekątną prostopadłościanu i bokiem b
γ − kat pomiędzy przekątną prostopadłościanu i bokiem c
D =
√a2 + b2 + c2
A =
√b2 +.c2
B =
√a2 + c2
C =
√a2 + b2
sin
2α + sin
2β + sin
2γ = 2
13 sty 15:51
13 sty 16:05
lewa prawa:
ok
13 sty 16:13
lel: dzięki
13 sty 16:15