Stereometria
kkkkkk: Przekątna prostopadłoscianu tworzy z jego krawędziami kąty: α, β, γ.
Wykaż, że sin2α + sin2β + sin2γ = 2
28 lis 16:55
Eta:

Trójkąty ABE i BED i BCD są prostokątne i d=
√a2+b2+c2
| | c | | c2 | |
cosα= |
| ⇒ cos2α= |
| |
| | d | | a2+b2+c2 | |
| | a | | a2 | |
cosβ = |
| ⇒ cos2β= |
| |
| | d | | a2+b2+c2 | |
| | b | | b2 | |
cosγ= |
| ⇒ cos2γ= |
| |
| | d | | a2+b2+c2 | |
+
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
cos
2α+ cos
2β+cos
2γ= 1
1−sin
2α+1−sin
2β+1−sin
2γ=1 ⇒
sin2α+sin2β+sin2γ=2
c.n.u
28 lis 19:02