Nierówność z sinx
miodzio: Rozwiązaniem nierówności 2sinx ≤ −√3 dla dowolnego k∊Z jest przedział? Ktoś wytłumaczy jak to
się rozwiązuje?
13 sty 14:01
Janek191:
2 sin x ≤ −
√3 / : 2
i teraz skorzystaj z wykresu funkcji y = sin x
13 sty 14:06
miodzio: mógłbyś pomóc z odczytaniem tego, bo nie wiem jak to odczytać z wykresu?
13 sty 14:12
13 sty 14:16
miodzio: dalej nie wiem ,nie da się tego jakoś wytłumaczyć?
13 sty 14:22
Janek191:
x ∊ < π +
π3 + 2π*k ; 2π −
π3 + 2π* k > , k − dowolna liczba całkowita
Dokończ − dodaj liczby z π
13 sty 14:25
Janek191:
| | √3 | | √3 | |
Bo sin ( π + π3) = − |
| i sin ( 2π − π3 ) = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
13 sty 14:29
J:
..zabawny jesteś miodzio ... w szkole potrzeba na to kilka lekcji, a tych chcesz w 5
−minut ..
13 sty 14:32
miodzio: czyli będzie x∊ <
4π3 + 2π*k ;
5π3 +2π*k>

,ale dalej nie wiem jak to odczytać?
13 sty 14:34
miodzio: J właśnie potrzebuje przyspieszonego kursu z tego
13 sty 14:36
J:
musisz z pamięci wiedzieć,że:
2) sinx = sin(π−x)
3) sin(−x) = −sinx
4) okresem zasadniczym funkcji sinx jest: 2kπ
13 sty 14:41