matematykaszkolna.pl
Pytania Blue: STUDIA − FINANSE I RACHUNKOWOŚĆ Mam do Was kilka pytań emotka Wiecie coś o tych studiach? Może ktoś z Was studiuje ten kierunek? Jakbyście mogli, to opowiedzcie mi o nim, bo ostatnio doszły mnie słuchy, że matma jest tylko na 1−szym roku, a potem tylko jakaś pamięciówka, prawo itp...No i czy to się w ogóle opłaca? Niby księgowi zawsze będą potrzebni, ale czy rynek nie jest już zbytnio przesycony? emotka I żeby nie było, że zaśmiecam, to wrzucę jeszcze zadanko emotka Znajdź równania wspólnych zewnętrznych stycznych do okręgów x2+y2=4 i (x−3)2+y2=1. Liczyłam to z odległości punktów od prostej, wyszły mi niby dobre wyniki, ale nie jestem pewna, czy poprawnie to liczyłam, bo wyszły mi dwa współczynniki b i dwa a. I skąd mam teraz wiedzieć, który współczynnik do którego? Tzn w sumie to można się domyślić, bo mam tutaj w książce schematyczny rysunek do tego zadania. Ale tak się pytam, żeby się upewnić, czy to tak powinno się liczyć...emotka
12 sty 22:27
Hajtowy: Ja jestem na tym kierunku... zwie się on ogólnie EKONOMIĄ. emotka Matma jest ale są gorsze przedmioty od matmy (w sensie głupoty przedmiotu np. geografia ekonomiczna)
12 sty 22:28
Lukas: Ty się teraz maturą zajmuj o studiach pomyślisz w maju ! :3
12 sty 22:28
Blue: No przecież wrzuciłam zadanko Lukas emotka Hajtowy, geografia ekonomiczna trudna, dlaczego? Ja nie chcę iść na ekonomię, tam jest ponoć mniej matmy niż na tych całych finansach ..emotka
12 sty 22:31
Eta: https://matematykaszkolna.pl/forum/273387.html Zapytaj Basiek z naszego forum........jak tu jeszcze zajrzy
12 sty 22:33
Eve: blue jako doradzca zawodowy powiem, że zapotrzebowanie na księgowych jest i owszem, ale w wielkich korporacjach, malutcy posługuja sie netem, ja bym sie na twoim miejscu zastanowiła
12 sty 22:36
Blue: Eta, a ona studiuje FiR?emotka
12 sty 22:46
Blue: Eve, no w sumie to zastanawiam się, ale nie wiem na co bym miała iść, bo mam zaległości z fizyki, więc politechnika chyba nie bardzo...emotka
12 sty 22:47
asdf: Eve, a co powiesz o informatyce?
12 sty 22:47
Eve: informatyka, wzięty kierunek, i jesli się podłapie super pracę to tylko profity zbierać, syn mój nienajlepszy uczen od zawsze załapał sie do jednej z najlepszych firm w kraju i to nie do korporacji, więc polecam, ale trzeba sprawdzić na kogo jest zapotrzebowanie
12 sty 22:50
Eve: Blue a co bys chciała robić przez 8−10h dziennie?
12 sty 22:51
Blue: http://i60.tinypic.com/2pzbfbm.jpg − Czy to zadanie ze stycznymi może tak być rozwiązane?emotka
12 sty 23:00
Eve: sprawdzę jutro ranking zawodów, dziś już kończę emotka
12 sty 23:01
Blue: Eve trudne pytania zadajesz emotka Naprawdę jesteś doradcą zawodowym?emotka
12 sty 23:02
Blue: Ja ostatnio słyszałam o geoinformatyce... co o tym sądzicie?
12 sty 23:02
12 sty 23:04
Blue: Eta, czyli to moje jest źle? Czy dobrze?
12 sty 23:07
Eta: dobrze
12 sty 23:49
Blue: OK emotka
13 sty 18:03
Eve: Blue i to z dyplomem emotka
13 sty 18:25
bezendu: Eva a zobacz automatyk/elektronik/programista emotka Jak możesz oczywiście ?
13 sty 18:30
Eve: jesli mam byc szczera, to elektroników u nas w kraju ci dostatek, a branża nie rozwija się juz tak, jak kiedyś, programistów szukaja wszędzie i zawsze będzie na nich zapotrzebowanie, tak jak obecnie na logistyków, jeśli już elektronika to z telekomunikacją, bo to sie rozwija szybko automatyka i owszem, toteż gałąź rozwijajaca sie, ale należy wybrać odpowiednie specjalizacje, no i warto rozejrzeć się za dobra praktyką
13 sty 18:45
bezendu: Ok, dziękuję. Ale kto powiedział o pracy w Polsce ? emotka
13 sty 18:55
Eve: aaa, to przepraszam, za granicą elektronik zawód potrzebny emotka a u was w szkołach nie ma doradców zawodowych? doradztwo powinno sie zaczynasz na etapie gimnazjum
13 sty 19:00
bezendu: Ja już szkołę dawno skończyłem, studiuję emotka
13 sty 19:03
Eve: aha emotka
13 sty 19:04
undefined: je też mam zaległości w fizyce emotka
13 sty 19:08
undefined: @bezendu Czy kierunek studiów ,który wybrałeś jest inny niż sobie wcześniej zaplanowałeś?
13 sty 19:11
bezendu: To był świadomy wybór, ale jeszcze chcę iść na drugi kierunek albo AiR albo MiBM zobaczymy, ale to chyba za dwa lata emotka
13 sty 19:14
Mila: ?
13 sty 19:20
bezendu: ?
13 sty 19:23
Blue: ?
15 sty 18:37
Blue: emotka
15 sty 18:37