Oblicz wartości wyrażeń
szalony bakłażan: Wiadomo, że sin α = 15/17 i ctg α < 0. Oblicz wartości wyrażeń:
a) cos(α − π/6)
b) cos2α
c) tg(α + π/4)
d) sin3α
e) cos4α
12 sty 21:27
szalony bakłażan: z góry dziękuje za pmoc
12 sty 21:31
Eta:
A może "z dołu" ?
12 sty 21:40
szalony bakłażan: no może, ale jakaś odpowiedź by się przydała
12 sty 21:53
daras: to była odpowiedź
12 sty 21:58
szalony bakłażan: wolałbym taką, która zawiera rozwiązanie zadań xD
12 sty 22:01
Eta:
Odpowiedz na takie pytanie:
W której ćwiartce jest końcowe ramię kąta skoro sin>0 i ctg<0
jaki znak ma cosα i tgα ?
12 sty 22:03
szalony bakłażan: No w drugiej.
cosα i tgα są ujemne
12 sty 22:06
daras: nie lubię bakłażanów
12 sty 22:09
Eta:
| | 15 | |
sin= |
| to cosα=......... , tgα=......... |
| | 17 | |
12 sty 22:10
szalony bakłażan: Szkoda, nie wiesz co tracisz xD
12 sty 22:10
szalony bakłażan: no właśnie nie wiem do końca skąd to mam wziąć. Z jedynki trygonometrycznej?
12 sty 22:12
Eta:
Dokładnie tak ......
12 sty 22:13
5-latek: Czesc
daras 
Bo na to mowia gruszka milości
12 sty 22:13
12 sty 22:16
szalony bakłażan: cosα = 8/17
tgα = 15/8 ?
12 sty 22:18
Eta:
A gdzie zgubiłeś znaki ? ( popraw się!
12 sty 22:20
szalony bakłażan: dobra wiem co dalej, dzięki
12 sty 22:21
Eta:
ok
12 sty 22:25