Znajdź symetralną odcinka AB jeśli A=(1,2) i B (3,6)
Karoola : Znajdź symetralną odcinka AB jeśli A=(1,2) i B (3,6)
12 sty 17:10
Eve:
najpierw jego środek
12 sty 17:22
12 sty 17:22
12 sty 17:22
Gray: Już było, ale nie mogę znaleźć mojego rozwiązania

Szukamy punktów (x,y), których odległość od A jest taka sama jak od B, tj
√(x−1)2+(y−2)2=
√(x−3)2+(y−6)2.
I tyle. Jeżeli nie widać, że to prosta

, podnosimy do kwadratu i wykonujemy działania:
√(x−1)2+(y−2)2=
√(x−3)2+(y−6)2 ⇔
(x−1)
2 +(y−2)
2 = (x−3)
2 +(y−6)
2 ⇔
−2x +1 −4y +4 = −6x +9 −12y +36 ⇔
4x +8y −40=0 ⇔ x+2y−10=0.
12 sty 17:28
J:
Cześć
Gray..

... przecież do zadanie można zrobić w pamięci ...
12 sty 17:30
Karoola : Dzięki wielkie Gray
12 sty 17:33
Gray: Cześć. Wiem
12 sty 17:33
5-latek: Teraz wiem kto to
Gray
i dlatego wczoraj nie chcial mnie obrazac rozwiazaniem |x|=|−x|
12 sty 17:37