Znajdź symetralną odcinka AB jeśli A=(1,2) i B (3,6)
Karoola :
12 sty 17:09
Karoola : Znajdź symetralną odcinka AB jeśli A=(1,2) i B (3,6)
12 sty 17:10
Dawid: Wyznacz wpierw równanie prostej przechodzącej przez AB
następnie znajdź środek prostej AB i napisz co wyszło
12 sty 17:11
J:
| | 1 | |
szukana symetralna: y = − |
| x + b .... i musi przechodzić przez środek AB ..stąd oblicz b |
| | 2 | |
12 sty 17:12
Krystek: Symetralna jest prostopadle do AB i prze jego środek przechodzi
Wyznacz współrzędne środka i napisz równanie prostopadłej do AB i przechodzącej przez ten
środek
12 sty 17:12
J:
..wystarczy obliczyć wspólczynnik kierunkowy symetralnej ...
12 sty 17:12
12 sty 17:13
Krystek: @Dawid prosta nie ma środka
12 sty 17:15
5-latek: Witaj
Krystek

Zrob sobie kolorek moze
12 sty 17:16
Dawid: miało być znajdź środek odcinka AB
12 sty 17:16
5-latek: Mala omylka

Czy w gimazjum nie ucza co to jest symetralna ze uczen w liceum nie wie
12 sty 17:19
Krystek: Ach , bedę bez kolorku



!Pozdrawiam. Tym razem

zapożyczona od Ety.
12 sty 17:19
5-latek:
12 sty 17:20