oblicz odległość punktu p(-2,3) od prostej k: y=x-1
Jola: oblicz odległość punktu p(−2,3) od prostej k: y=x−1
12 sty 16:42
12 sty 16:43
12 sty 16:43
Tadeusz:
... to już szczyt −

Nie rozumiesz wzoru ... nie potrafisz podstawić ... czy chorujesz na leniuszka −
12 sty 16:44
Jola: Jestem słaba z matmy

chciałabym ja zrozumieć a jutro te zadania musze rozwiązać przy tablicy
12 sty 16:45
J:
.. to wcześnie się obudziłaś ...
12 sty 16:46
Dawid: Nic trudnego, wszystko tam masz napisane. Wystarczy tylko podstawić
12 sty 16:47
5-latek: W tym wzorze zeby policzyc odleglosc punktu od prostej musisz miec postac ogolna prostej
czyli Ax+By+C=0
Ty masz podana prosta k w postaci kierunkowej y=x−1
Teraz zeby z postaci kierunkowej przejsc na ogolna robisz tak .
To co jest po prawej stronie rownania kierunkowego przenosisz na lewa strone i przyrownujesz do
0
U nas bedzie tak
y−x+1=0 i to juz jest postac ogolna tej prostej gdzie A=−1 (zobacz co stoi przy x
B= 1 (zobacz co stoi przy y i C=1 (jest to wyraz wolny
Teraz dla treningu : y=5x+2 −−−napisz postac ogolna prostej
5y=3x−2 napisz postac ogolna prostej
12 sty 17:06
5-latek: Zeby to y−x+1=0 wygladalo zgodnie ze wzorem postaci ogolnej Ax+By+C=0
to zapiszmy ja tak −x+y+1=0
12 sty 17:08