matematykaszkolna.pl
ostrosłup,graniastosłup,sześcian Majka: Hej potrzebna mi pomoc mam do rozwiązania kilka zadani których nie rozumiem czy mógłby mi ktoś pomóc Zad.1. Sześcian i ostrosłup prawidłowy czworokątny mają tę samą wysokość równą 23 , oraz taką samą objętość .a)wyznacz długość krawędzi podstawy ostrosłupa .b)oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa ,c)wyznacz cosinus kąta nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa do płaszczyzny podstawy . Zad.2.W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ma długość 16 3 i tworzy z przekątną ściany bocznej , wychodzącej z tego samego wierzchołka kąt 30 stopni .Oblicz objętości tego graniastosłupa oraz długość przekątnej ściany bocznej . Zad.3.Podstawą ostrosłupa jest kwadrat o przekątnej długość 6 pierwiastków z 2 i wysokości ostrosłupa równej 5 cm .Oblicz :a)wysokość ściany bocznej ostrosłupa,b)objętość ostrosłupa,c) pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa . Zad.4Sześcian i ostrosłup prawidłowy czworokątny mają w podstawie kwadrat o boku długości 10.Wiadomo ,że objętość ostrosłupa jest równa objętości sześcianu .a)wyznacz wysokości ostrosłupa ,b)oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa , c)wyznacz sinus kąta nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa do płaszczyzny podstawy. Zad.5.W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ściany bocznej ma długość 15cm i tworzy z przekątną graniastosłupa ,wychodzącą z tego samego wierzchołka ,kąt 30 stopni .Oblicz objętość graniastosłupa oraz długość jego przekątnej . Zad.6.Podstawą ostrosłupa jest kwadrat o boku długości 8 2 a krawędź boczna ma długość 20 cm .Oblicz:a)wysokość ostrosłupa ,b)objętość ostrosłupa ,c)pole powierzchni całkowitej ostrosłupa ,d)sumę długości wszystkich krawędzi ostrosłupa . za pomoc Dziękuję
12 sty 14:23
Eve: rysunek 1 a=H=43
 1 
Vs=Vo⇒a3=

b2*a⇒b=?
 3 
 1 
PC=b2+3*

b2*h
 3 
 1 
d=

b⇒h obliczysz z tw. Pitagorasa
 2 
 d 
cosα=

h 
12 sty 15:56
Krystek: https://matematykaszkolna.pl/forum/273655.html I po co ma się dziewczyna wysilać , bedzie miała gotowca!
12 sty 15:58
Eve: rysunek
 d 
2. sinα=

⇒d=?
 D 
D2=d2+aa=? z zielonego trójkata oblicz H
12 sty 16:09
Eve: Krystek nie do końca, trochę się naliczy emotka
12 sty 16:10
Eve: aaaa, no to teraz będzie miała
12 sty 16:10