Geometria przestrzenna
sara0118: Zad.1. Sześcian i ostrosłup prawidłowy czworokątny mają tę samą wysokość równą 2√3 , oraz
taką samą objętość .a)wyznacz długość krawędzi podstawy ostrosłupa .b)oblicz pole powierzchni
całkowitej ostrosłupa ,c)wyznacz cosinus kąta nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa do
płaszczyzny podstawy .
Zad.2.W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ma długość 16√3 i tworzy z
przekątną ściany bocznej , wychodzącej z tego samego wierzchołka kąt 30 stopni .Oblicz
objętości tego graniastosłupa oraz długość przekątnej ściany bocznej .
Zad.3.Podstawą ostrosłupa jest kwadrat o przekątnej długość 6 √2 i wysokości ostrosłupa
równej 5 cm .Oblicz :a)wysokość ściany bocznej ostrosłupa,b)objętość ostrosłupa,c) pole
powierzchni całkowitej tego ostrosłupa .
Zad.4Sześcian i ostrosłup prawidłowy czworokątny mają w podstawie kwadrat o boku długości
10.Wiadomo ,że objętość ostrosłupa jest równa objętości
sześcianu .a)wyznacz wysokości ostrosłupa ,b)oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa ,
c)wyznacz sinus kąta nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa do płaszczyzny podstawy.
Zad.5.W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ściany bocznej ma długość 15cm i
tworzy z przekątną graniastosłupa ,wychodzącą z tego samego wierzchołka ,kąt 30 stopni .Oblicz
objętość graniastosłupa oraz długość jego przekątnej .
Zad.6.Podstawą ostrosłupa jest kwadrat o boku długości 8√2 a krawędź boczna ma długość 20 cm
.Oblicz:a)wysokość ostrosłupa ,b)objętość ostrosłupa ,c)pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
,d)sumę długości wszystkich krawędzi ostrosłupa .Proszę o pomoc nie rozumiem tego na na jutro
muszę to wykonać .za pomoc z góry dziękuje .
12 sty 13:41
Krystek: Vsześcianu=Vostrosłupa
zapisz wzory ,podstaw i oblicz
12 sty 14:20
12 sty 14:21
Tadeusz:
... ok
Krystek ... do czego Ty namawiasz

?
G O T O W C A C H C Ę

!
12 sty 14:27
sara0118: ja chcę dobrego wytłumaczenia
12 sty 14:37
Krystek: @Tadeusz znajdą się chętni to wyliczą.
@saro118 zapisz wzory które Tobie napisałam, i podstaw dane,pomogę
12 sty 15:13
12 sty 15:14
sara0118: Czy zadanie 4 rozwiązałam dobrze mam podpunkt a na razie
zad.4a)Vsześcianu=a3
V{sześcianu}=103=1000
V{sześcianu}=V{ostrosłupa}
Pp=a2
Pp=100
teraz
V{ostrosłupa}=1/3 *Pp*H / : Pp
3V{ost}=Pp*H / : Pp
3V{ost}/Pp=H
H=3*1000 / :100
H=30
dobrze ?
12 sty 15:25
Krystek: ok
12 sty 15:28
J:
.tak..
12 sty 15:28
sara0118: jak wyznaczyć tego sinusa kąta nachylenia ? nie rozumiem tego
12 sty 15:30
Krystek:

Rysunek musisz mieć
12 sty 15:30
Krystek: | | H | |
lub wyznaczyć tgα= |
| i następnie sin |
| | połowy dł przekątnej podst | |
12 sty 15:33
sara0118: a w zadaniu 5 dobrze to próbuję rozwiązać
sin30=H/15
1/2=H/15 / *15
1/2*15=H
H=7.5 ?
12 sty 15:41
Krystek:

| | 15 | |
sin30= |
| d→przekątnagraniastosłupa |
| | d | |
12 sty 15:45
sara0118: A jak obliczyć objętość tego graniastosłupa to potrzebne jest obliczyć wysokość ale coś mi
nie wychodzi .
12 sty 16:00
Krystek: Majac d obliczysz krawędź podstawy a następnie wysokość .z tw Pitagorasa. Spróbuj , ale zrób
swój rysunek i opisz!
12 sty 16:03
sara0118: ok
12 sty 16:04
sara0118: dobrze obliczyłam przekątną
sin30=15/d
1/2=15/d
d=30 ?
szczerze jestem kiepska z geometrii i proszę pomnie nie jeździć za to
12 sty 16:09
Krystek: ok
12 sty 16:12
sara0118: aby obliczyć krawędź co muszę zrobić ?
pogubiłam się już
12 sty 16:14
Krystek: a2+152=d2
12 sty 16:14
sara0118: dzięki
12 sty 16:15
sara0118: I ogólnie bardzo dziękuję ci ci za to że mi pomagasz
12 sty 16:16
Krystek: Pamiętaj,że zawsze musisz mieć rysunek dobrze oznaczony,masz rozumieć co liczysz i zadawać
pytania !
12 sty 16:20
sara0118: jeżeli się nie pomyliłam powinno to tak wygladać
a2+152=302
a2+225=900
a2=675
a=15√3
12 sty 16:23
Krystek: ok
12 sty 16:23
sara0118: aby obliczyć objętość muszę coś jeszcze obliczyć ty tylko to co mam ?
12 sty 16:30
12 sty 16:33
sara0118: V=Pp*H
V=15P{3}*30
12 sty 16:41
Krystek: V=Pp*H=a2*H i podstaw
12 sty 16:45
sara0118: wysokość to nie powinno być 30 czy coś źle zrobiłam ?
V=Pp*H
V=a2*H
V=15√32*30
12 sty 16:50
sara0118: wiem że już masz nerwa na mnie no ale pomóż mi proszę
12 sty 16:51
Krystek: ale wg mnie nie H=? ile
12 sty 17:09
Krystek: Nie mam nerwa , jestem spokojna wchodzę na forum dla przyjemności!
12 sty 17:09
sara0118: ok
chwile próbuję obliczyć
12 sty 17:12
sara0118: 15√32+302=h2
675+900=h2
h2=1575
?
12 sty 17:16
sara0118:

w zadaniu pierwszym jak to trzeba obliczyć ?
12 sty 17:33
Przemo: Proszę 4)
d=a
√2
d=6
√2
a=6cm
Czyli krawędź podstawy ma 6 cm
Czyli Pp= 6
2=36
Z pitagorasa możesz obliczyć krawędź ścany bocznej
5
2+3
√22=c
2
43=c
2
√43=c
Czyli krawędź ściany bocznej to
√43
I tak samo możęsz obliczyć wyskość ściany bocznej
h
2+3
2=
√432
h
2=34
h=2
√8
Objętość
V=1/3Pp*H
H− wysokść bryły
V=1/3*36*5=60
Pole calkowite
Pc=Pp+4*Pb
Pc=36+4*1/2ah=36+4*1/2*6*2
√8=36+12
√8
Wydaje mi się że dobrze
12 sty 17:35
sara0118: dzięki
12 sty 17:36
Przemo: ... wróć 3)
12 sty 17:36
Przemo: To są zadania na maturę
12 sty 17:37
sara0118: nie wiem ,wiem że mam zrobić
12 sty 17:39
Przemo: W 6)
a=8√2 czyli ściane boczną podstawy
Podstaw do wzoru na przekątną kwadratu i ją dostaniesz
Potem możesz wyliczyć z pitagorasa wysokość bryły
12 sty 17:47
Przemo: ... rozumiesz ?
12 sty 17:50
sara0118: czyli 8 tak
12 sty 17:50
Przemo: 16
12 sty 17:54
Przemo:

d=16
1/2d=8
Teraz z pitagorasa wylicz wyskość bryły
12 sty 17:56
sara0118: ok dziękuję
12 sty 17:59
Przemo: Będziesz wiedzieć jak obliczyć objętośc i pole calkowite bryły, saring
12 sty 18:00
sara0118: czyli h=4√21 jeżeli się nie mylę
12 sty 18:02
sara0118: tak bede wiedzieć dziękuję za pomoc
12 sty 18:03
Przemo: Tak. Proszę
12 sty 18:05
Przemo: Jeszcze jakieś zadanie zanim wyjdę
12 sty 18:08
sara0118: pole całkowite powinno być 136√2 ?
12 sty 18:08
sara0118: tak poproszę pierwsze o wyjaśnienie
12 sty 18:09
Przemo: Zajrzyj tu za jakieś 2 godziny, postaram się Ci to wytłumaczyć, narazie muszę kończyć
12 sty 18:29
sara0118: ok
12 sty 18:33
sara0118: Przemo jesteś ?
12 sty 20:20
Przemo:

Z góry ostrzegam nie jestem pewien tego obliczenia

Skoro ostrosłup i graniastosłup mają taką samą objętośc i taką samą wysokość to :
a=H=2
√3
a− bok podstawy H−wysokość brył
V=a
3
V=2
√33
V
g=24
√3
V
o=1/3Pp*H
Czyli
24
√3=1/3Pp*H /
13
8
√3=Pp*2
√3 /
√3
8=2Pp
4=Pp
Pp=a
2=4
a=2 − odpowiedź na podpkt a)
Pc=Pp+1/3*2*h
h− wysokość ściany bocznej ostrosłupa
d=1/2a
Z pitagorasa
H
2+d
2=h
2
(2
√3)+1
2=h
2
12+1=h
2
√13=h
Podstawisz i masz Pc
Cosα=
dh
Tak jak już pisalem nie jestem pewien, dobrze by było jakby ktoś potwierdził

Pozdrawiam
12 sty 20:51
Przemo: Przepraszam sześcian i graniastosłup
12 sty 20:57
sara0118: ok ale i tak Dzięki
12 sty 20:58
Przemo: Proszę
12 sty 21:04