Czworokaty
Heronek: W trapez rownoramienny wpisano okrag o promieniu 4 cm. Ramie trapezu ma dlugośc 10cm.
Punkty stycznosci okregu z ramionami trapezu dziela brzeg trapezu na 2 czesci. Oblicz dlugosc
każdej czesci.
Siedze nad tym zadaniem juz troche i nie dokonca wiem o co tu chodzi, jak sie za to zabrac i
czego tu uzyc, zeby to rozwiazac. Help!
11 sty 18:38
Heronek: Serio potrzebuje pomocy z tym : /
11 sty 19:03
Eta:
L1=4b ,
L2=4a
a+b=10 i r
2=a*b ⇒ ab=16
a+b=10
a*b=16 to a=8 i b= 2
L
1=......... , L
2=..........
11 sty 19:19
11 sty 19:22